Калфин: Предлагат се законови промени за улесняване на издаването на "синя карта"

4424
Калфин: Предлагат се законови промени за улесняване на издаването на "синя карта"
Снимка: БГНЕС

С промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се предлага и улесняване на процедурата за издаване на "синя карта". Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде "Фокус".

По време на НСТС министърът на труда и социалната политика коментира, че в промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се предлага и улесняване на процедурата за издаване на "синя карта' за хората от други страни, които искат да работят в България.

Облекчават процедурата за издаване на "Синя карта на ЕС"

Процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС” за висококвалифицирана заетост на чужденци ще се опрости. Това предвиждат про...

Той обясни, че според европейската директива се предвижда хората, които искат да получат такава карта, да имат гарантиран минимум от една и половина трудова заплата вместо три. Калфин каза, че със законовите промени се дава възможност при нужда на специалисти в определен сектор, достъпът да бъде улеснен.

Чавдар Христов от КНСБ коментира, че улесняването на правилата предвижда високо квалифицираните работници от България да не могат да бъдат наемани, а да се внасят такива то чужбина и запита, защо не се помисли върху начин висококвалифицираните кадри от страната да остават в България, така че да не се налага внасянето на специалисти от чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика