Калфин: Тракийският въпрос е кауза, по която ще продължа да работя и като президент

3758
Калфин: Тракийският въпрос е кауза, по която ще продължа да работя и като президент
Снимка: БГНЕС

„България трябва да защити интереса си пред Турция, свързан с компенсации за изселените насилствено българи от тракийските земи през 1913 г. И това е въпрос, който е част от нашите национални интереси и като такъв трябва да бъде поставян интензивно на двустранни срещи и с Турция, и в региона. Българският народ трябва да има усещането, че държавата ще защити националния интерес на гражданите си и тракийският въпрос е една от важните теми, свързани със защитата на българския национален интерес“, категоричен беше Ивайло Калфин пред граждани и медии в Бургас.

„През годините с последователни действия и независимо от различните позиции, които съм заемал, аз съм показвал, чрез различни свои действия, че тракийската кауза трябва да бъде припозната като национална кауза. Ще ви припомня, че за пръв път президентът Първанов договори с турския си колега темата за тракийското изселване да стане предмет на двустранно обсъждане. Аз след това, като негов секретар, внесох в МС предложение и получих решение тази тема да бъде поставена на най-високо място и така започнахме системно да поставяме на всяка среща с турски представители въпроса, че за нас тази тема е наистина важна.

Предсрочни избори не биха означавали оттегляне на Борисов от властта, смята Калфин

Цецка Цачева ще трябва да покаже, че обувките и столът на президента са подходящи за нея. Това каза кандидатът за президент Ивайло Калф...

По-късно като външен мининстър изпратих писмо до ЕК и така успяхме да задвижим още по-голям механизъм и показахме, че тази тема е част от националния въпрос на българите и най-вече – показвахме, че тракийският въпрос не е само двустранен и че отношенията на Турция с ЕС ще минат и през него. Като евродепутат продължих да работя по тази тема. Като президент ще продължа да го правя. Защото съм убеден, че в двустранните отношения не можеш да поставяш само приятни теми, а трябва да поставяш важните теми, темите, които са свързани с националния интерес“, категоричен беше Ивайло Калфин.

Той подчерта, че ролята на президента е да поддържа интензивен диалог и пълноценни отношения с колегите си от съседните държави, в който да бъдат създадени условия да се поставят теми, важни за нашия народ и история.  

В разговора участие взеха и лидерът на ПП АБВ Георги Първанов и президент на България в периода 2002 – 2012 г.,и народният представител от ПП АБВ и преседател на Комисията по отбрана в НС ген. Михо Михов. „Темата за българските национални интереси трябва да се поставя категорично. Затова президентът трябва да бъде достатъчно смел да поставя въпросите навън, на срещи с колегите си от Балканските държави и в същото време трябва да бъде катализатор за тяхното развитие вътре в страната. Ние трябва да водим активен, но респектиращ диалог с партньорите. Нямаме нужда от негативна атмосфера в района, а от продуктивни и многопластови отношения. Единственият кандидат за президент от всички, който може да реализира такива отношения, категорично е Ивайло Калфин“, подчерта още Георги Първанов.

 

Първанов не се кандидатирал за президент, за да не хвърли страната в конституционна криза

Имам право на нов мандат, но не бих искал да хвърля страната в конституционна криза. Това каза лидерът на ПП АБВ и президент в периода...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com