Калфин видя силна съпротива срещу пенсионната реформа

18400
Калфин видя силна съпротива срещу пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Всички искаме да променим една система, която не работи, и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки трябва да направи крачка, има страшна съпротива.

Това каза пред БТВ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по повод пенсионната реформа.

Съвети приемам от работодатели, наставления - само от Борисов

Ивайло Калфин, заместник-министър председател по демографската политика и социалната политика и министър на труда и социалната политика...

Социалният министър обяви, че предлага комплекс от мерки и ги слага на масата за обсъждане. Тук той акцентира, че "никога не е имало толкова широка дискусия по пенсионната система. Търся компромиса и максималното съгласие".

На въпрос дали се чувства безсилен и сам, той отговори, че това ще си проличи, когато предлаганите решения трябва да намерят подкрепа:

"Аз ще направя всичко възможно работодателските организации и синдикатите да бъдат активни участници в тристранния диалог. Готов съм да се срещна с всички от тях".

Вицепремиерът остави един въпрос да виси: "Неприятно впечатление прави, че една от тези работодателски организации търси да си подготви почвата да напусне Съвета за тристранно сътрудничество, защото не иска да приеме решението с частните пенсионни фондове". Попитан дали говори за КРИБ, председателствана от собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев, Калфин отговори отрицателно, но не пожела да посочи конкретна организация.

Калфин към Домусчиев: За някои хора има две мнения - собственото и грешното

Мога да цитирам един хубав израз на д-р Тренчев, че за някои хора има две мнения – собственото и грешното. Така социалният минист...

На въпрос кога ще има предвидими правила за пенсиониране, Ивайло Калфин отговори: "Яснота би трябвало да имаме до средата на годината – до края на март да приключим дискусиите по всички предложения, след това да се оформят законите, да минат през тристранката, през Надзорния съвет на НОИ, да влязат в парламента и до април-май ще се види. Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии".

Калфин заяви, че няма амбиции за революция, но се опитва да размести статуквото и това е ролята му в кабинета. В тази връзка той сподели, че работи добре с премиера Бойко Борисов: "С премиера споря по различни теми. По-скоро споря с някои от колегите, премиерът се появява на последна инстанция, но имахме доста спорове с минималната работна заплата – решение, което трудно мина, с увеличението на националния осигурителен доход, за което аз настоявах. Не можах да се преборя за прогресивно данъчно облагане".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика