Калин Стоянов: През последните два месеца ситуацията на границата с Турция е спокойна

1927
Калин Стоянов: През последните два месеца ситуацията на границата с Турция е спокойна
Снимка: МВР

През последните два месеца ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната. Той обясни, че по принцип назад в годините през есента, септември и октомври са най-активни и най-трудни по отношение на работата по линия нелегална миграция, а сега се отчитат най-добри резултати през последните няколко години.

Резултатите, които постигаме последните месеци не са само заради добрата комуникация и взаимодействие, които имаме с турската страна, отбеляза Калин Стоянов. „На първо място е реорганизацията, която направихме на охрана на държавната граница, допълване с 30 % на граничните служители, които са на първа линия и кадрови промени. Това, което направихме, успоредно с комуникацията с Турция, даде резултат", обясни министърът на вътрешните работи.

Още: Калин Стоянов: МВР няма никакво отношение към софтуери и кодове

С турския вътрешен министър съм провел три телефонни разговора, лично с Антон Златанов и представители на политическото ръководство на МВР ходихме на визита в Анкара, добави той. На срещата е станало ясно, че двете страни активно взаимодействат, засилват контактите, а също така е засилена охраната на границата от тяхната страна. Комуникацията е на много високо ниво, доброто ни сътрудничество се отчита от всички партньори в Европа, заяви министър Калин Стоянов. „Всички държави членки, както и всички ръководители на служби, с които работим казват, че за първи път имат толкова активен диалог между българската и турската страна", каза още той. За нас стратегически е важно да продължи този контакт. Те ще продължат със засилената охрата от тяхна страна на границата, ние го правим успоредно с тях и резултатите в момента са на лице, посочи Калин Стоянов, цитиран от БТА. 

Пътят и преходът на мигрантите и трафикантите става все по-труден, което е и нашата задача, с оглед на желанието ни да влезем в Шенген, отбеляза и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. „Една от претенциите на австрийската държава е, че през изминалата година на територията на Австрия са влезли по техни изчисления 123 000 мигранти. Една от нашите задачи беше да направим и немислимото, за да намалим техния брой", добави той. Антон Златанов съобщи, че техният брой за тази година е 46 000. „Министърът на вътрешните работи на Австрия съобщи в последния ни разговор, че Шенгенското пространство от съществуващите сега вътре държави не работи добре и нямат претенции към нас", каза още директорът на „Гранична полиция".

Още: Калин Стоянов: Значително намалява броят на нелегалните мигранти през българо-турската граница (ВИДЕО)

Българо-турската граница е най-натоварената сухоземна граница на Европа, припомни той. „Всички данни на Фронтекс говорят, че основният поток от мигранти към Западна Европа преминава през централно – европейския маршрут. Има три маршрута - източно-европейски през Балканския полуостров, централно-европейски по море, през гръцките и италианските острови, и западно-европейски през Испания, но касае африкански мигранти. От тези три пътя, около 70 % от мигрантите минават през централно-европейския маршрут – по море през гръцките и италианските острови", обясни комисар Антон Златанов. Лятото имахме по 1500 предотвратени опита за преминаване на границата на денонощие, съобщи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика