Кандидат-депутати видяха в битовата престъпност голям проблем, искат сигурност по границата с Турция

1638
Кандидат-депутати видяха в битовата престъпност голям проблем, искат сигурност по границата с Турция

Представители на някои от партиите, кандидати за 44-то Народно събрание, дебатираха темата "Сигурност" в две направления - "Битова престъпност" и "Незаконната миграция" в ефира на БНТ. Те се обединиха около тезите, че страната ни има много сериозен проблем с битовата престъпност, който час по-скоро трябва да започне да се решава, и че са необходими целенасочени и координирани действия по отношение на борбата с незаконната миграция през българската граница.

Темата "Битова престъпност"

Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт заяви, че битовата престъпност трябва да бъде ликвидирана. Ние предлагаме следните мерки: реорганизация на системата на МВР, във всяко населено място трябва да има полицейски пункт с полицай, трябва да има видеонаблюдение и дежурни съдилища в районите на битова престъпност. Ще премахнем т. нар. маломерни престъпления, уточни още Ангелов.

По думите на Съби Събев от коалиция "Реформаторски блок - Глас Народен" решително трябва да се подобри вътрешната сигурност на страната. Предвидили сме редица мерки за подобряване на защитата на населенито. За 20 минути от подаването на сигнал за престъпление трябва да бъде осигурена защита. Предлагаме реформа в системата на МВР. Подготвили сме четиригодишен план. Трябва да се подобри доверието в МВР, тряба да се изкорени корупцията там, счита още Съби Събев.

Според Боян Ставрев от БСП битовата престъпност е изключително голям проблем на нашето общество. Ние предлагаме адекватни, не популистки мерки. На първо място това е нова полицейска карта, като на три села да има един пост на жандармерията. На следващо място това са адекватни действия при подготовката на служителите на МВР. Трябва да се увеличат възнагражденията на служителите на МВР, коментира още Ставрев. БСП поставя на първо място човешкия фактор.

Ние искаме да поставим нещата по-фундаментално, заяви Михо Михов от коалиция "АБВ - Движение 21". Вие разбирате, че овластеният орган, институция, противодейства, а не изкоренява престъпността. Трябва да се изкорени родово-етническото производство. Това предизвиква завист, а и склонност да се открадне чуждото. Битовата престъпност върви и по тази линия - открадване на имота и имуществото на хората, които не могат да го защитят, коментира още Михов.

Ние в нашата програма имаме числа, каза Валентин Радев от ГЕРБ. Ще назначим 1000 души полицаи по всички населени места. Има незаети щатни бройки. Ще обърнем внимание на автопарка, на видеонаблюдението. Искаме да обърнем внимание на материално-техническото осигуряване на научните институти. Знаете, че МВР има такива. На следващо място трябва да има доброволни тестове за използване на наркотични и упойващи вещества. Трябва да се възстанови и да тръгне най-после системата за информационна сигурност. Аз не знам ГЕРБ някъде да купува гласове. Ние такива неща не сме правили, няма и да правим. Нямаме нужда от това, обяви Валентин Радев.

Според Александър Томов от "Недоволните" във всяко село има проблем. Ние предлагаме много ясно да се види къде са проблемите и защо се случи това. Първо, няма да има успешна битка с престъпността, ако не оправим фигурата на полицая. Българският полицай не е заплатен, не е оборудван. У нас е най-ниското заплащане на полицаите от цяла Европа. Липсва достатъчно подсигурена полицейска маса. Техническото снабдяване на полицая е на изключително ниско ниво. Ние нямаме информационна система. Няма обществена нетърпимост поради липса на информация. МВР има нужда от цялостна реорганизация, МВР трябва да тръгне към модернизация, заяви още Томов.

ЦИК заличи регистрацията на четирима кандидати за депутати

Централната избирателна комисия заличи регистрацията на четирима кандидати за народни представители. Това става ясно от решение, публик...

По думите на Велизар Енчев от "Българска пролет" системните партии носят най-голямата отговорност за битовата престъпност. Трябва да се каже, че битовата престъпност до голяма степен се дължи на ромите. 90% е тази битова престъпност, заяви Енчев. Системните партии са пряко отговорни за този феномен. Те се сещат само за ромите по време на избори. ГЕРБ вече е купил циганския вот в Столипиново в Пловдив, в Кюстендил БСП е купила циганския вот, а в Хасково, ромите ще гласуват комплектно за Реформаторския блок, обяви още Велизар Енчев.

Според Янко Янков от ДПС битовата престъпност за нас е изключително важен приоритет. Считаме, че силовите методи за решаване на този проблем са палиативни. Дори във всяко село да сложим полицай, зад него може да бъде извършено битово убийство, кражба и т.н. Към този проблем трябва да се подходи интегрално. Трябва да се види връзката межу битовата престъпност и институционалната престъпност. Основният проблем, който трябва да решим, е възможността, тези хора, които извършват престъпления, да имат доходи, да работят, да се образоват. Обезлюдяването на българските региони в резултат на икономическа престъпност е причината на тези места да се развихря изключително беззаконие. Основният проблем е да се създаде адекватна нормативна база. Ние трябва да се фокусираме върху генезиса на проблема, смята още Янко Янков.

Темата "Незаконна миграция"

За охраната на границата Патриотите предложиха оградата да се строи по-бързо. Според Юлиан Ангелов от ПФ военнослужещите трябва да продължат да охраняват границата. Смятаме, че трябва по цялата граница да има видеонаблюдение и топлинни сензори. Смятаме, че трябва да се наемат и фирми, които да поддържат всичкото това оборудване по границата. Предлагаме по най-бързия начин да се разглеждат молбите и документите на хората, които са влезли през границата, коментира още представителят на Патриотите.

Коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" предлага привличане на европейски сили за сигурност по границата. Трябва да се изграждат лагери от затворен тип за всички нелегални мигранти, които са преминали през границата. Трябва здраво прилагане на българския закон. Този, който е нарушил българският закон, трябва да понесе наказание, коментира още Съби Събев от РБ.

43-то Народно събрание е приело общо 336 закона

По време на мандата си 43-ото Народно събрание прие 336 закона, 392 решения и 3 обръщения и декларации. Това сочи справка за периода о...

БСП се застъпва за доизграждане на съоръженията по границата с република Турция. Трябва да се преразгледа Дъблинското споразумение, стана ясно още от думите на Боян Ставрев.

Считаме, че има решителни пропуски по работата на дипломатическите ни мисии. Гранична полиция трябва действително да се укрепи, да се модернизира. В края на миналата година нашата парламентарна група поиска анкетна комисия за разходите по граничното съоръжение, отбеляза Михо Михов от АБВ.

Според Валентин Радев от ГЕРБ в момента е нулев натискът от мигранти. България се справя повече от отлично. Строг контрол на границата, повишаване на капацитета и връщане на бежанците, това са нещата, които предлагаме, подчерта Радев.

По думите на Александър Томов не само Унгария, ние трябва да си оправим границата. Трябва да са използват европейски средства. Не трябва да се допуска Европа на две скорости, категоричен бе той.

За Велизар Енчев проблемът с оградата и проблемът за бежанците са от двете страни на една и съща монета, а по думите на Янко Янков от ДПС държавата трябва да създаде такава формула, така че потокът по границата да бъде ясно управляван. На границата трябва да бъдат всички специални служби на страната, подчерта още Янко Янков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика