Карадайъ обсъди с еврокомисар Вера Юрова Истанбулската конвенция

3831
Карадайъ обсъди с еврокомисар Вера Юрова Истанбулската конвенция
Снимка: Пресцентър ДПС

В централата на ДПС председателят Мустафа Карадайъ проведе работна среща с Вера Юрова, еврокомисар, отговарящ за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете. Основната тема на срещата бе Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т. нар. Истанбулска конвенция, съобщиха от партийния пресцентър.

По съдържанието на Истанбулската конвенция няма какво да се говори в централата на ДПС. Нашата позиция от самото начало е ясна", каза в началото на разговора председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Еврокомисарят Вера Юрова изрази недоумение защо Истанбулската конвенция създаде такъв проблем в България. За Истанбулската конвенция Юрова обясни, че представлява законодателен текст, с който трябва да бъде предотвратено насилието от страна на извършители, да бъдат защитени жертвите, както и да бъдат въведени превантивни стъпки срещу подобни явления. Конвенцията не цели накърняването на традиционното семейство или традиционната роля на мъжа и жената. Еврокомисарят увери, че вярва, че ще ЕК ще успее да убеди българските представители, както това се е случвало и в други държави, където конвенцията също е породила дискусия. Еврокомисарят по правосъдието заяви, че е готова да помогне за разясняването на документа и следствията от него. „Ние сме готови да обясним нашия правен прочит, но трябва да има кой да ни чуе” заключи Юрова.

107 преподаватели: Няма понятие "трети пол" в Истанбулската конвенция

107 преподаватели призоваха Народното събрание да приеме Истанбулската конвенция. Университетски преподаватели са изпратили писмо до Н...

Председателят на ДПС подчерта, че теми от ценностен характер, като Истанбулската конвенция са тест за нивото на толерантност и разбирането ни за европейските ценности. Така или иначе, Конвенцията може да бъде гласувана, коментира Карадайъ, но това не би решило проблема със създадената обществена психоза по темата.

От една страна, най-голямата управляваща партия ГЕРБ, изпадайки в колизия с коалиционните си партньори - националистите, са свикнали в подобни моменти да разчитат на ДПС, и то не с преговори. Защото ДПС от 28 години има последователна политика и няма да се отклони от ценностите си. Затова те се чувстват комфортно. „Ако ГЕРБ бяха провели разговор с нас, при ясна наша позиция, нямаше да се стигне дотук”, допълни Карадайъ.

Той подчерта, че формулата на днешното управлението в България е погрешна, националистите участват във властта, без да има нужда от тях и затова се стигна до такъв тип остри обществени дебати в България, като този за Истанбулската конвенция. С националисти в правителството, ГЕРБ дебатираха Конвенцията и претърпяха неуспех, а след това се опитаха да избегнат и публичния дебат. Манталитетът на ГЕРБ не е да обясняват своята позиция, те не влизат в диалог и политически дебат. Те разчитат на аргументите на силата, а не на силата на аргументите. Но този път се оказаха неподготвени. Националистите се наместиха в това незаето пространство и манипулираха и употребиха темата, бе категоричен Карадайъ.

На срещата в Централата на ДПС присъстваха още зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, евродепутатът Илхан Кючюк и членът на ЦОБ Станислав Анастасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика