X
 
 

Карлос Контрера се заяде с Борис Бонев за градския транспорт

1576
Карлос Контрера се заяде с Борис Бонев за градския транспорт
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Председателят на комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Карлос Контрера (ВМРО) атакува представителя на „Спаси София“ в СОС Борис Бонев. Това се случва, след като Бонев извади директорските заплати в градския транспорт, които според него са твърде високи, и поиска оставката на кмета Йорданка Фандъкова – в контекста на организирания протест на превозвачите от миналата седмица.

На 18 май тази година няколко хиляди служители на дружествата, осигуряващи градския транспорт на София, излязоха на протест с искане за дължимите компенсации от държавата. Аз също излязох на протест с тях, защото подкрепям исканията. Общественият транспорт във почти всички големи европейски градове се субсидира от националните правителства и местните власти, за да може да изпълнява своята важна и обществена и социална функция. За това, че имам позиция и я изразявам бях оплют от колегата общински съветник Борис Бонев, че съм ги подстрекавал и едва ли организирал протеста. Дълбоко невярно твърдение, но услужливо завъртяно в информационното пространство...
За 2022 г. Столична община и 4-те общински транспортни дружества са осигурили около 350 млн. лв. за финансиране на градския транспорт. Заради спада  на пътници от пандемията и огромния скок на цените на горивата, обаче са нужни допълнителни 144 млн. лв. (за сега), които следва да бъдат осигурени по европейския регламент 1370 като субсидия от държавата. 
Затова и по време на протестът служителите на градския транспорт настояваха средствата да бъдат заложени при предстоящата актуализация на държавния бюджет. В противен случай не може да се гарантира осигуряването на качествена транспортна услуга в града. 
По време на протестът на работниците общинския съветник Борис Бонев публично се обяви срещу нуждата от компенсация от държавата. В опита си да компрометира протестът общинския съветник Бонев изнесе данни за работните заплати на ръководни длъжностите в 4-те общински дружества. Заплатите, които получават членовете на Съвета на директорите на дружествата са между 4 000 и 4 500 лв., като тезата на г-н Бонев е, че това да са прекалено високи заплати, които могат да бъдат спестени. Дали за София това е свръх висока и незаслужена заплата за директори на предприятия с хиляди служители и управляващи активи за стотици милиони?
Целта на г-н Бонев е ясна - да дискредитира справедливите искания на работниците, така че правителството да не предостави средства от държавния бюджет за градския транспорт на София. Аз смятам, че Борис Бонев в момента обслужва "продължаваме промяната" и се явява тяхна маша в качеството си на единственият им общински съветник в София. Според мен залогът е дали Промяната ще го припознае като кандидата си за кмет догодина на местните избори.
Продължавайки „разкритията“ на г-н Бонев за възнагражденията в градския транспорт, поисках справка за средства, които самият г-н Борис Бонев и неговата организация “Спаси София” са получавали от транспортните дружества. 
Фактите: 
Г-н Бонев и „Спаси София“ имат 3 договора с „Метрополитен“, по които са получили близо 43 000 лв. за дизайн на табели. Това са същите калпави табели, заради които се наложи по Трети метродиаметър (МС Национален дворец на културата) да разпечата на цветен принтер стрелки на хартия А4 и да ги налепи до дизайнерските табели на спасителите, за да не се объркваме пътниците.... За това съм писал преди година и повече...
През 2017 и 2018 г-н Бонев лично подписва два от договорите, а третият, за колектива на „Спаси София“ е от 2019 г. 
През 2017 г. организацията на г-н Бонев получава още 8 880 лв. за дизайн на стикери за градския транспорт от Центъра за градска мобилност.
До тук, за дизайн, г-н Бонев получава над 50 000 лв. от градския транспорт. Същият градския транспорт, за който той в момента твърди, че е в тежко финансово състояние не от последните 2 години, а от последните 10. Разбира се, конюнктурните изказвания на г-н Бонев към момента не отговарят на истината, в противен случай сме сигурни, че Бонев и „Спаси София“ щяха да дарят труда си на дизайнери, а нямаше да работят срещу добри хонорари.
Казаното до тук не са единствените публични средства, които г-н Бонев и организацията му са получавали. По Програма “Европа” на Столична община те получават още 20 000 лв. за „облагородяване и социализация на монумент Камбаните” през 2017 и 2018 г.
 И тук аз задавам следния въпрос - откакто г-н Бонев е общински съветник какво точно свърши, освен да оплюва всички останали? На последната комисия по транспорт той директно беше посочен като виновник Столична община да плати 900 000 лв. разноски и неустойки по договора с МТК Гроуп. Спомняте си, че преди година същият се хвалеше по този казус как спестил 3 млн. лв. на общината, е съдът сега казва друго. Толкова струва на софиянци пиарът на един ляв политик от ново поколение. Стана ясно и друго - от 2017г. Бонев и групата му са водили спор за търговската марка "Спаси София" с един от акционерите в МТК Гроуп, което вече обяснява цялото им настървение и деятелност по темата. Друг е въпросът защо този спор не е деклариран като потенциален конфликт на интереси...
Продължаваме промяната, а?Председателят на комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Карлос Контрера (ВМРО) атакува представителя на „Спаси София“ в СОС Борис Бонев. Това се случва, след като Бонев извади директорските заплати в градския транспорт, които според него са твърде високи, и поиска оставката на кмета Йорданка Фандъкова – в контекста на организирания протест на превозвачите от миналата седмица.

Контрера твърди, че Бонев и „Спаси София“ имат 3 договора с „Метрополитен“, по които получили над 40 хил. лв. Представяме ви позицията на председателя на ресорната комисия в СОС:

"На 18 май тази година няколко хиляди служители на дружествата, осигуряващи градския транспорт на София, излязоха на протест с искане за дължимите компенсации от държавата. Аз също излязох на протест с тях, защото подкрепям исканията. Общественият транспорт в почти всички големи европейски градове се субсидира от националните правителства и местните власти, за да може да изпълнява своята важна и обществена и социална функция. За това, че имам позиция и я изразявам, бях оплют от колегата общински съветник Борис Бонев, че съм ги подстрекавал и едва ли организирал протеста. Дълбоко невярно твърдение, но услужливо завъртяно в информационното пространство...

За 2022 г. Столична община и 4-те общински транспортни дружества са осигурили около 350 млн. лв. за финансиране на градския транспорт. Заради спада на пътници от пандемията и огромния скок на цените на горивата, обаче са нужни допълнителни 144 млн. лв. (за сега), които следва да бъдат осигурени по европейския регламент 1370 като субсидия от държавата. 

Затова и по време на протестът служителите на градския транспорт настояваха средствата да бъдат заложени при предстоящата актуализация на държавния бюджет. В противен случай не може да се гарантира осигуряването на качествена транспортна услуга в града. 

По време на протеста на работниците общинският съветник Борис Бонев публично се обяви срещу нуждата от компенсация от държавата. В опита си да компрометира протеста, общинският съветник Бонев изнесе данни за работните заплати на ръководните длъжности в 4-те общински дружества. Заплатите, които получават членовете на Съвета на директорите на дружествата, са между 4 000 и 4 500 лв., като тезата на г-н Бонев е, че това да са прекалено високи заплати, които могат да бъдат спестени. Дали за София това е свръх висока и незаслужена заплата за директори на предприятия с хиляди служители и управляващи активи за стотици милиони?

Целта на г-н Бонев е ясна - да дискредитира справедливите искания на работниците, така че правителството да не предостави средства от държавния бюджет за градския транспорт на София. Аз смятам, че Борис Бонев в момента обслужва "Продължаваме промяната" и се явява тяхна маша в качеството си на единствения им общински съветник в София. Според мен залогът е дали Промяната ще го припознае като кандидата си за кмет догодина на местните избори.

Продължавайки „разкритията“ на г-н Бонев за възнагражденията в градския транспорт, поисках справка за средства, които самият г-н Борис Бонев и неговата организация “Спаси София” са получавали от транспортните дружества. 

"ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ в полза на ГЕРБ" - реакциите от протеста на градския транспорт

„В едно изречение: ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ в политическа полза на ГЕРБ“ – така блогърът Асен Генов коментира демон...

Фактите (бел. ред. - според Контрера)

Г-н Бонев и „Спаси София“ имат 3 договора с „Метрополитен“, по които са получили близо 43 000 лв. за дизайн на табели. Това са същите калпави табели, заради които се наложи по Трети метродиаметър (МС Национален дворец на културата) да разпечата на цветен принтер стрелки на хартия А4 и да ги налепи до дизайнерските табели на спасителите, за да не се объркваме пътниците... 

През 2017 и 2018 г-н Бонев лично подписва два от договорите, а третият, за колектива на „Спаси София“, е от 2019 г. 

През 2017 г. организацията на г-н Бонев получава още 8 880 лв. за дизайн на стикери за градския транспорт от Центъра за градска мобилност.

Дотук, за дизайн, г-н Бонев получава над 50 000 лв. от градския транспорт. Същият градския транспорт, за който той в момента твърди, че е в тежко финансово състояние не от последните 2 години, а от последните 10. Разбира се, конюнктурните изказвания на г-н Бонев към момента не отговарят на истината, в противен случай сме сигурни, че Бонев и „Спаси София“ щяха да дарят труда си на дизайнери, а нямаше да работят срещу добри хонорари.

Общински съветник на ГЕРБ в челото на протеста на градския транспорт в София (ВИДЕО)

Общественият транспорт има нужда не само от подкрепата на общините, но и от подкрепата на държавата. Тези думи изрече пред камерата на ...

Казаното дотук не са единствените публични средства, които г-н Бонев и организацията му са получавали. По Програма “Европа” на Столична община те получават още 20 000 лв. за „облагородяване и социализация на монумент Камбаните” през 2017 и 2018 г.

И тук аз задавам следния въпрос - откакто г-н Бонев е общински съветник, какво точно свърши, освен да оплюва всички останали? На последната комисия по транспорт той директно беше посочен като виновник Столична община да плати 900 000 лв. разноски и неустойки по договора с МТК Гроуп. Спомняте си, че преди година същият се хвалеше по този казус как спестил 3 млн. лв. на общината, е съдът сега казва друго. Толкова струва на софиянци пиарът на един ляв политик от ново поколение. Стана ясно и друго - от 2017 г. Бонев и групата му са водили спор за търговската марка "Спаси София" с един от акционерите в МТК Гроуп, което вече обяснява цялото им настървение и деятелност по темата. Друг е въпросът защо този спор не е деклариран като потенциален конфликт на интереси...

Продължаваме промяната, а?".

ОЩЕ: След неизгоден договор: СОС се готви да даде нови 5 млн. лв. на частен превозвач

ОЩЕ: ДБ в СОС: Предлагаме подобрен транспорт без повече пари за "МТК Гроуп"

Още от СОФИЯ:

Гръмотевична буря спря тока в южни квартали на София

В защита на зеленината столичани изгониха багер (СНИМКИ)

Предлагат билетът за метрото да стане 2 лв., председателят на СОС отказва

Директори се оплакаха, че посещаемостта е спаднала под 50% откакто яслите са станали безплатни

Пожар в столичния кв. „Иван Вазов“

Обявена е нова природна забележителност – "Безденски извори"

Екипът на детска градина от Елин Пелин отиде на работно посещение в Скопие

Новите цени на билетите в София ще бъдат въведени най-късно през 2023 г.

Пламна вагон в софийското метро, евакуираха пътниците

СОС предлага нови цени на билетите за градски транспорт в София

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com