КЕВР и Борисов излъгаха хората, че цената на тока ще падне, посочи Манолова

1863
КЕВР и Борисов излъгаха хората, че цената на тока ще падне, посочи Манолова
Снимка: БГНЕС

От днес нататък хората, които имат претенции за сметките за ток, вода и парно, да се обръщат лично към премиера Борисов. Премиерът и енергийният регуулатор излъгаха хората, че цената ще падне.

Това заяви Мая Манолова по време на посещение в Разград.

Прокуратурата подкани КЕВР да внимава за цените на парното и тока

Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод медийни публикации, в кои...

КЕВР и Борисов излъгаха хората, че ще се намали цената на природния газ, така че цените на електроенергията и парното в сметките на хората също да се намалят. В Разград вместо да е намалена цената на тока с 2 %, ще бъде увеличена с 0,5 %. От днес нататък хората, които имат претенции за сметките за ток, вода и парно, да се обръщат лично към премиера Борисов. Той носи отговорност.

Неудобната истина, която КЕВР скри от гражданите, е, че вместо цените на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. да бъдат намалени спрямо 1 юли 2019 г. поне с 25-30 %, те намаляват средно с 12,69 %, допълни Манолова.

Причината за това е, че в цената на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. разходите за природен газ са изчислени по прогнозна цена, определена от КЕВР в размер на 30,50 лв./МВтч без ДДС, а не по 19,10 лв./МВтч без ДДС, което е с 11,40 лв./МВтч или с 60 % по-висока за потребителите в сравнение с цената за топлофикациите, подчерта Манолова.

Днес до края на деня се очаква депутатите от ГЕРБ да предложат Пламен Младеновски да е новият шеф на КЕВР, каза още Манолова. Тя припомни, че управляващите промениха закона специално за него, така че изискването за професионален стаж за председател на КЕВР вече не е 10 години, а е 5 години.

След като партията на Борисов променя закона за определен шеф на КЕВР, Борисов вече не може да си измие ръцете с КЕВР, допълни Манолова.

Газът може да поевтинее с над 40%, но не се планира токът да поевтинява

Токът да не поевтинява, но цената на газа да падне с 40% от 1 април - това е проектът за решение, който КЕВР подкрепя. Макар че вече и...

Относно антикризисните мерки на правителството председателят на „Изправи се.БГ" заяви, че мерките на властта не са стигнали до малкия и средния бизнес.

Наесен безработицата ще залее България и гневът на хората ще ескалира. Няма как да се живее без доходи. Безработицата ще се увеличи двойно според прогнозите на икономистите, малките фирми фалират, каза Манолова и добави, че ни чака есен на бунтовете и недоволството.

Тя допълни, че въпреки широко прокламираната мярка с грантове от 3 до 10 хил. лв. за микропредприятия, няма предприятие, което да е получило финансиране. Мярката с подкрепа между 30 и 150 хил. лв. за средните предприятия още не е стартирала и не е ясно кога ще бъдат получени парите. Държавата си прибра нейното, но не даде нищо на хората, малките фирми, домакинствата, обясни Манолова.

По време на срещата с инициативния комитет от Разград, който се бори срещу войната на пътищата, председателят на „Изправи се.БГ" заяви, че през май 2019 г. в Разград е имало 28 катастрофи с трима загинали и 45 ранени. През май 2020 г. катастрофите са 33 с двама загинали и 41 ранени, а на годишна база в страната по пътищата умират около 650 души. Време е институциите да вземат мерки за войната по пътищата, с дрогираните, пияните и неподготвените шофьори, както и да се предвидят по-високи санкции за нарушителите, каза Манолова.

Тя подчерта, че подкрепя драконовските мерки, поискани от прокуратурата за джигитите на пътя и се обяви за по-строги санкции в Наказателния кодекс за нарушителите на правилата за движение, особено за употребилите алкохол и дрогираните шофьори.

Мая Манолова предупреждава: Предстои шоково поскъпване на тока (ВИДЕО)

"До 1 март предстои енергийните дружества да обявят своите цени за следващия регулаторен период. Промени в Закона за енергетиката ...

Средно по един клас български деца на година си отиват след инциденти на пътя, а бездействието на институциите и управляващите не предприема адекватни мерки да се спре черната статистика, добави Манолова.

В Разград също представяме нашите 19 мерки за 19 месеца за излизане от кризата. На първо място е Националната програма „Работа за всеки" за 2,5 млрд. лв. за 200 000 работни места в малките и средните предприятия с до 9 души персонал. Това е наличен ресурс, който и към момента управляващите не могат да оползотворят. С други 200 млн. лв. ще осигурим задържането на 50 000 сезонни работници на пазара на труда, които се върнаха от чужбина заради коронавируса. Специална подкрепа, като трети акцент, е за семейните стопанства, в които подкрепата от държавата ще се изразява в плащането на минимална работна заплата и осигуровки за 100 000 работници, каза Манолова.

За нас е много важно и подкрепата на държавата в изкупуването на продукцията на селскостопанските производители, като тук визираме български плодове, зеленчуци, традиционни производства, розопроизводители, мед, череши и други. Изкупуването на тяхната продукция е ключова подкрепа на държавата и на тези сектори, подчерта тя.

Манолова добави, че следващата седмица приключва обиколката си в страната, при която „Изправи се.БГ" създаде опорни екипи в областните градове и в десетки общини. Останаха Кърджали, Монтана и Перник, обяви Манолова програмата за следващата седмица.

Тя изрази задоволство, че след акциите на Инициативния комитет в Кубрат, в които тя участва миналата седмица и утре ще се включи в протеста им за пътя Кубрат-Русе, от АПИ са обявили, че започва ремонт за над 30 млн. лв. Манолова подчерта, че заслугата е на Инициативния комитет и на хората от Кубрат, които от десетилетия се борят срещу транспортната откъснатост и лошото състояние на пътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика