Кирил Петков: Вече сме страната с нулева зависимост от руския газ

10485
Кирил Петков: Вече сме страната с нулева зависимост от руския газ
Снимка: БГНЕС

Ние до скоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския газ. Сега сме страната с нулева зависимост от руския газ, паричните средства, които спряхме в посока на режима на Путин бяха огромни. Като ние искахме да се придържаме към договора с Газпром, но когато се спира едностранно този договор, ние казваме не, няма да се съгласим едностранно да се променя този договор. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, предаде БГНЕС.

България даде своята огромна част за спирането на паричните потоци към Путин и очакваме разбиране, че не може едновременно да отидем от 95% на нула в газа и да сложим ембарго на единствената ни рафинерия, която за съжаление работи само с микс от петрол от Урал. Ние ще поискаме да сме част от изключенията, докато не направим другите инфраструктурни възможности да имаме петролопровод от Гърция, коментира Петков. Вярвам, че България показа, че не може и не се гъне под натиск на чужда държава, показахме, че имаме воля да стоим силно пред нашите партньори, но за петрола в момента не сме в позиция да вземем и този потенциален риск, каза още Петков.

Кирил Петков: Ветото за Северна Македония ще бъде вдигнато, когато си свършим работата

Всеки се опитва да продаде идеята за отстъпление или неотстъпление от позицията ни за Скопие. Истината обаче е, че в дългосрочен план Р...

За РСМ Петков заяви: „Казали сме, че е въпрос на конкретни стъпки да изминем този път заедно и това не е функция на някакви календари или очаквания, а функция на общата работа, която да извървим заедно и когато я извървим, нашето правителство ще внесе темата в българския парламент и се надявам в недалечно бъдеще да напреднем по тази тема и европейското бъдеще на РС Македония да стане факт“. За Шенген българското правителство е в тази си силна задача да премахне корупцията, да качи нивото на българските институции, това е най-сигурният път за България към Шенген и Марк ме увери, че това е пътят, коментира още Петков.

От своя страна премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че премиерът Петков се бори с корупцията, модернизира страната. „Ще бъдем партньори и наистина в икономиката искаме да работим, в зелената икономика, еко културата, ще имаме търговски мисии в България, включително този фонд, който искаме да създадем, ще има сътрудничество между университетите“, добави Рюте.

Обсъдихме войната в Украйна, популярността на Путин в България пада до невиждани нива досега. Нидерландия помага на България засега с изтребителите F- 35 и e важно да сме рамо до рамо, защото заплахата от Русия трябва да се справим с нея заедно на ниво ЕС и НАТО, каза Рюте. Ние сме обединени, а разделени ще бъдем победени, добави той. Имате приятели навсякъде в Европа, не сте сами и нашата подкрепа е за вас. Ще работим по тези теми, за да постигнем успех, за да се подготвим по най-добрия начин за Европа след войната. И е чудесно, че ние сме толкова далече като разстояние, но пък имаме съгласие по всички тези теми и това е много специално, коментира Рюте. Очаквам с нетърпение да работим заедно. Мисията през октомври, военните въпроси, борбата с корупцията, това е общ дневен ред. Оттук нататък ще работим заедно, коментира още Рюте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика