Кирил Вътев към еврокомисаря Войчеховски: Искаме премахване на тавана на държавната помощ

1546
Кирил Вътев към еврокомисаря Войчеховски: Искаме премахване на тавана на държавната помощ
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе онлайн среща с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски във връзка с Временната рамка за държавна помощ по отношение на руската агресия в Украйна. Основната тема на разговора беше искането на българската страна за премахването на тавана на държавната помощ, съобщиха от министерството.

Министър Вътев благодари за решението на ЕК, с което таванът се изменя от 250 000 на 280 000 евро, а продължителността на действие се удължава до юни 2024 г.

Още: До средата на 2024 г.: ЕК удължи подпомагането на земеделците заради войната в Украйна

В разговора министърът отново изтъкна проблемите на българските земеделски производители и животновъди. Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов обясни на комисаря разликата в подпомагането в други страни членки, което е на стопанство, а в България е на глава животно и на хектар площ. Той уточни, че поради тази причина още през 2022 г. някои стопанства достигнаха определения таван на помощта. Министър Вътев посочи, че въпреки, че таванът е достигнат от някои стопанства, те са подали заявленията си и държавата е заделила необходимите средства. Очаква се през идната година по-голям брой стопанства да достигнат тавана и по тази причина ще бъдат изключени от възможността за подпомагане, информира Вътев.

Необходимостта от допълнително подпомагане се обуславя от ситуацията на продължаваща война, инфлационните фактори и нарастващите цени на торове, продукти за растителна защита, горива, енергоизточници и фуражи, което води до висока себестойност при ниска изкупна цена, отбеляза още министър Вътев.

Още: "Всичко се основава само на искане за пари": Вътев за протеста на животновъдите

Еврокомисар Войчеховски каза, че от началото на прилагането на мярката до ноември т.г. България е подпомогнала своите земеделски производителите с близо 500 млн. евро, което я поставя на четвърто място сред членките на ЕС по изплатена държавна помощ. Той направи сравнение по отношение на процента на изплатената държавна помощ към стойността на произведената земеделска продукция, като по този показател България е на второ място в ЕС с 8,6 процента.

Войчеховски изрази разбиране към проблемите на българското земеделие и обеща да представи исканията ни пред ЕК, като подчерта, че държавната помощ не може да бъде неограничена и че подобно искане до момента не е постъпвало от други страни членки. Той изтъкна, че българското правителство полага много усилия за подпомагането на земеделските производители с държавна помощ по Временната рамка за периода от април 2022 г. до ноември 2023 г. , се посочва в съобщението. Уважавам усилията, които полага министерството и българското правителство, за да защити своите земеделски производителите, каза еврокомисар Войчеховски.

Още: „Не спази обещанията си“: Животновъди излизат на протест, искат оставката на Вътев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика