Кои имена се спрягат за служебния кабинет?

4238
Кои имена се спрягат за служебния кабинет?
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес, 11-ти май, президентът Румен Радев да назначи служебно правителство и да разпусне 45-ото Народно събрание, предава БГНЕС. Това ще стане с два отделни указа, които държавният глава трябва да издаде. Най-вероятно, повече заседания на парламента няма да има, а ръководството ще реши дали най-краткотрайното Народно събрание трябва да бъде закрито тържествено.

Според спекулации в медиите, служебното правителство ще бъде оглавено от секретаря по отбрана на президента и негов близък съратник - генерал Стефан Янев. Той вече беше участник в първия служебен кабинет на президента. Тогава оглавяваше министерството на отбраната, но фактически беше „силният човек“ в правителството на проф. Огнян Герджиков.

Бивш конституционен съдия: При служебен кабинет мораториумът спира да действа

Като изключително грубо посегателство върху конституционни правомощия на конституционно създадени органи определи бившият конституционе...

За министър на вътрешните работи се спряга Бойко Рашков. Той е бивш директор на Националната следствена служба и заместник-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция в периода 2008-2009 г. Министерството на отбраната най-вероятно ще бъде поето от Николай Цонев, който вече ръководеше военното ведомство през 2008-2009 г. Той стана известен след акция на прокуратурата, извършена на връх Разпети петък. Тогава той беше обявен от прокурора Роман Василев като „абсолютен престъпник“.

Гълъб Донев и Николай Денков, които бяха министри в първото служебно правителство на Радев, се очаква да се завърнат в социалното и просветното министерство, съответно. Бившият служебен министър в кабинета на Марин Райков Асен Василев ще поеме икономически ресор. Там компания ще му прави Кирил Петков. Двамата са работили по алтернативен документ за икономическите мерки в условията на пандемия.

Президентът Румен Радев обяви, че ще включи и министри от БСП. Това стана в деня, когато връчи мандата за правителство на лидера на левицата Корнелия Нинова. В общественото пространство се завъртя името на Янаки Стоилов, който може да поеме правосъдното министерство. Нинова отказа да коментира каквито и да било имена на бъдещи министри, завявайки, че това е прерогатив на президента.

Това ще бъде второто служебно правителство на президента Румен Радев. Първото той назначи буквално дни след встъпването си в длъжност като държавен глава в началото на 2017 г. Сега той отново съставя такъв кабинет броени месеци преди президентските избори, на които той ще се бори за втори мандат. От началото на промените в страната ни е имало общо четири служебни кабинета, без да броим този, който ще бъде предложен днес от президента Радев.

БСП: Не е работа на служебен кабинет да определя изборното законодателство

От името на БСП заявяваме, че не е работа на служебния кабинет да решава въпроси с изборното законодателство. Това каза на пресконферен...

Първият служебен кабинет е оглавен от Ренета Инджова и управлява страната от есента на 1994 г. до началото на 1995 г. Този кабинет е назначен от първия демократично избран президента на България Желю Желев. Инджова е и първата и единствена до момента жена министър-председател.

Вторият служебен кабинет е на дипломата Марин Райков, назначен през 2013 г. от президента Румен Радев. Това стана само броени седмици преди изтичането на мандата на първия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Третото служебно правителство бе оглавено от юриста конституционалист проф. Георги Близнашки през лятото и есента на 2014 г. Четвъртото бе назначено от президента Радев. Служебен премиера бе проф. Огнян Герджиков.

Най-важната функция на служебния кабинет е подготвянето на честни и свободни избори. То също така не може да прави актуализация на бюджета и да тегли външни заеми.

Орешарски намекна, че не е склонен да участва в служебен кабинет

Пламен Орешарски коментира евентуалното му заставане на поста служебен финансов министър или служебен премиер като хипотези. Той обаче ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика