Кои политици са с пропуски в декларациите си - вижте по-известните имена

5166
Кои политици са с пропуски в декларациите си - вижте по-известните имена
Снимка: БГНЕС

Общо 275 несъответствия е констатирала Сметната палата по отношение на подадените имуществени декларации от лицата на публични длъжности, които са задължени по закон да се отчетат публично. Сред задължените да се отчетат лица са депутатите, министрите, президентът, кметовете, зам.-кметовете, председателите на общинските съвети и др.

Съгласно информацията от Сметната палата, има 147 несъответствия при подаване на жегодни декларации или уведомления през 2017 година. 128 са несъответствията по встъпителни и финални декларации за периода 1 януари - 10 ноември, 2017 година. Пълният списък можете да намерите ТУК!

Сметната палата: Провал с електронното здравеопазване и така от 10 години

10-годишен провал на електронното здравеопазване установи одит на Сметната палата. Проверяващият орган даде на министъра на здравеопазв...

Сред по-известните имена, които се появяват в списъка с "грешници", са тези на председателя на БСП-София Калоян Паргов, депутатите от БСП Жельо Бойчев, Весела Лечева, Петър Кънев, бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, членът на ръководството на АБВ Емил Кало.

Нарушението на председателя на БСП-София изглежда най-сериозно – той не е декларирал доходи на обща стойност 47 563 лева. От тези пари, 41 223 лева са доходи от договори за управление и контрол, включително с членове на управителни и контролни органи на предприятия, а 6340 лева са доходи от трудови правоотношения.

Подобно количество недекларирани доходи има кметът на Септември Марин Рачев – 40 000 лева, взети от съпругата му от юридическо лице. Срещу Рачев имаше поредица от протести, с искания да бъдат проверени всички обществени поръчки, които той е наредил като кмет. Бившият депутат от „България без цензура“ Стефан Кенов също не е декларирал 40 246 лева, взети от съпругата му по линия на "доходи от друга стопанска дейност". Друг кмет – този на Белене (Милен Дулев), който беше в центъра на скандала с отец Паоло Кортези (бел. ред. - Кортези беше избран за Човек на годината), също не е декларирал данни за съпругата си – че е получила 15 000 лева от юридическо лице.

Иначе Жельо Бойчев не е декларирал за съпругата си – доходи от прехвърляне на права или имущество в размер на 9000 лева. Лечева не е декларирала доходи в размер на 27 216 лева. Петър Кънев не е декларирал, че съпругата му си е купила "БВМ X 1 X Драйв 18 Д". Настимир Ананиев е "забравил" да спомене за апартамент в София с площ от 126 квадрата. Кало не е декларирал свои доходи в размер на 200 лева, както и определени данни за съпругата си – доходи от наем или предоставяне за ползване на права или имущество в размер на 2160 лева.

Особено силно личи и името на говорителя на НАП и директор на дирекция в приходната агенция Росен Бъчваров, който не е декларирал получени от съпругата му 10 000 лева по линия на вземане от физическо лице. По отношение на хората от публичния финансов сектор, които не са декларирали всичко необходимо, за отбелязване е и Красимир Ангарски, който сега е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), а беше финансов министър и министър без портфейл в служебното правителство на Стефан Софиянски. Той не е декларирал данни за жена си – четири ниви с обща площ 54 декара, както и два леки автомобил - "Ситроен Ц 3" и "Ситроен С 4 Кактус".

Събрани незаконно пари за кампанията на Радев са отишли за медии и пиар услуги

Събраните пари след законовия срок от инициативния комитет в подкрепа на издигането на Румен Радев за президент са използвани за разпла...

Впечатление прави присъствието и на Минчо Коралски, директорът на Агенцията за хората с увреждания. Той не е декларирал две ниви от общо над 34 декара в село Черково, община Карнобат, а не е казал официално и, че съпругата му е придобила 6 декара в село Аврен.

Друго известно име е това на бившия правосъден министър и депутат от БСП Младен Червеняков, който сега е извънреден и пълномощен посланик в Черна гора. Червеняков е пропуснал да каже в декларацията си за доходи от 28 712 лева, както и за доходи от наем в размер на 1350 лева.

Служебният министър на културата в служебното правителство на Огнян Герджиков Рашко Младенов не е декларирал, че съпругата му е взела на лизинг автомобил "Фолксваген ЪП", както и че притежава 4,5 декара нива в Грамада.

Също известно име с пропуски в декларацията си е бившият председател на КЕВР и сегашен член на комисията Светла Бъчварова. Тя не е декларирала придобиване на земеделска земя в село Малки Вършец.

Столичният общински съветник Симеон Славчев, който влезе в Столичния общински съвет като представител на Движение 21, не е декларирал четири ниви и овощна градина с обща площ над 23 декара, притежавани от съпругата му.

От СУ платили в брой за вила в Черноморец, Сметната палата отказа да завери отчета на ВУЗ-а

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. Мотивите: Год...

Бившата спринтьорка и член на "България без цензура" Тезджан Наимова пък е забравила да декларира ипотека за 47 840 лева, както и лек автомобил "Мерцедес СЛК 200 Компресор".

Като цяло, масово пропуски в декларациите си са правили представители на общинските власти – кметове, зам.-кметове и общински съветници. От Сметната палата съобщават, че вече са уведомили НАП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика