Кои са задачите пред новия стар служебен кабинет през следващите месеци?

2574
Кои са задачите пред новия стар служебен кабинет през следващите месеци?
Снимка: БГНЕС

Трима нови министри и няколко важни задачи има новият служебен кабинет с премиер Стефан Янев, който бе представен от президента Румен Радев. Смените са във финансовото, икономическото и транспортното министерства, а задачите, които държавния глава постави - да се продължи с укрепването на държавността, да се подготвят следващите избори и с разумни стъпки да се продължи по пътя към излизане от кризата и подобряване на живота на хората, да се защитават слабите и бедните и да се набележи ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната.

"Времето не чака", каза държавният глава Румен Радев. Той предупреди министрите, че срещу тях ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност в различни области, както и ще се хвърлят огромни ресурси и "парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния". 

Стефан Янев: Инфлацията излиза от прогнозните данни

Инфлацията вече очевидно излиза от прогнозните данни до края на годината и е възможно повишаването й да продължи, обезпокоителни са и ц...

Премиерът Стефан Янев постави също няколко основни задачи, сред които организиране на честни и прозрачни избори на 14 ноември, когато ще се гласува за парламент и президент, решаване на проблемите на гражданите и ефективно управление на кризите, защото предстояли тежки месеци. И двамата поздравиха първия служебен кабинет за постигнатите резултати, като държавният глава акцентира върху драстичното намаляване на купения вот, разграждането на олигархичния модел, пресичането на корупционни схеми, както и на хаоса в управлението на кризата с COVID-19. Президентът изрази съжаление, че политическата класа не е възприела новия модел на управление на страната, пише "Дневник".

Кои са новите министри

В новия служебен кабинет има три смени - Валери Белчев поема финансите, Даниела Везиева - икономиката, а Христо Алексиев - транспорта. Предишните титуляри Асен Василев и Кирил Петков се очаква да обявят нов политически проект и да участват на парламентарните избори на 14 ноември, а Георги Тодоров е сменен. В последната седмица Георги Тодоров влезе във фокуса на медиите покрай разследването за поръчката за удълбочаване на двата плавателни канала във варненското пристанище на стойност 393 млн. лв., която бе задействана, след като почетният лидер на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна" и прилежащото му пристанище във Варненското езеро.

Валери Белчев, също като предшественика си Асен Василев, е завършил "Харвард". Бил е директор на т.нар. фонд на фондовете по време на второто управление на ГЕРБ. Президентът каза, че е с впечатляващо образование, богат опит в банковото дело и със заслуги във формирането на фонда на фондовете.

Даниела Везиева е била зам.-министър на икономиката във втория кабинет на Бойко Борисов. За нея държавният глава обяви, че има солиден опит в публичните финанси и администрацията, ръководила проекти и реформи и била съветник на предишния титуляр Кирил Петков (коя е Даниела Везиева четете тук).

Служебната власт остава: Само трима министри сменя Радев

Президентът Румен Радев сменя икономическия екип на служебния кабинет в лицето на икономическия министър Кирил Петков и министъра на фи...

Христо Алексиев управлява Националната компания "Железопътна инфраструктура", бил е служебен министър на транспорта в първия служебен кабинет на Румен Радев с премиер Огнян Герджиков и бе предложен за такъв в първия проектокабинет на "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. Румен Радев го представи като ръководител на големите успешни инфраструктурни проекти и обяви, че като служебен министър е спрял концесията на летище София заради порочния подход (кой е Христо Алексиев четете тук).

Останалите министри и в новия служебен кабинет на Стефан Янев остават същите. Вицепремиерите Гълъб Донев (социален министър), Бойко Рашков (вътрешен министър) и Атанас Пеканов отново поемат съответно социалната политика, сигурността и управлението на еврофондовете. Останалите министри са Георги Панайотов (отбрана), Стойчо Кацаров (здравеопазване), Виолета Комитова (регионално развитие), Николай Денков (образование), Светлан Стоев (външни работи), Янаки Стоилов (правосъдие), Велислав Минеков (култура), Асен Личев (екология), Христо Бозуков (земеделие), Андрей Живков (енергетика), Стела Балтова (туризъм) и Андрей Кузманов (спорт).

По-късно ГЕРБ коментира, че Румен Радев лъже първият служебен кабинет има не успехи, а провали, сред които във ваксинационния процес, овладяването на инфлацията, мигрантската криза, цените на горивата. Според бившите управляващи е трябвало да бъдат сменени поне шестима от служебните министри.

Кой замества Кирил Петков и Асен Василев - биографии

Новият кабинет: предстоят тежки месеци

ГЕРБ атакува: Очаквахме да бъдат сменени шестима слаби министри, Петков и Василев избягаха от служебния кабинет

Очаквахме да бъдат сменени шестима изключително слаби министри, а се оказа, че те останаха, а други трима избягаха от уж великите успех...

Новият служебен кабинет се събра на първото си заседание час след полагането на клетвата. Още в президентството служебният премиер Стефан Янев обаче обяви, че държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза, а се нуждае от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени, да предлага смислени политически идеи и визии, които да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи.

На заседанието на правителството той отново каза, че предстоят тежки месеци, тъй като пандемичната обстановка не е овладяна, а има и наследени проблеми като казуса с неизплащането на средствата в строителния бранш. Едно от първите решения на новото служебно правителство е да удължи срока на електронното преброяване до края на септември.

Както и преди четири месеца, като първа и основна задача пред новия кабинет беше обявена подготовката за предсрочния вот през ноември. "Ключовата задача е да гарантираме, че вотът ще бъде честен и легитимен", заяви Стефан Янев. При предаването на властта се разбра, че новият екип във финансовото министерство ще подготви бюджет за 2022 г., но парламентът може и да няма време да го приеме. Ако се наложило да се работи с бюджета за т.г., според Асен Василев няма нужда да се вдигат дълговите лимити. Той каза, че оставя държавата в по-добро финансово състояние.

Новият финансов министър Валери Белчев се обяви за приемане на еврото от 2024 г. и за работа, която да даде основа на следващ редовен кабинет, а новият министър на икономиката Даниела Везиева - за управление, базирано на законността и прозрачността и анализ как евросредствата са се отразили на стандарта на живот на българите. За смяната на властта в транспортното министерство бе изпратено прессъобщение, според което основи задачи на новия министър Христо Алексиев са ускоряване на проектите за жп коридори, пътища и цифрови магистрали.

Напред към политиката, без ляво и дясно

Радев похвали новия стар служебен кабинет и поиска укрепване на държавността

Може да погледнем с удоволетворение към месеците, през които носехте отговорност за управлението на България. С тези думи президентът Р...

Най-популярните лица на предишния кабинет - Кирил Петков и Асен Василев, потвърдиха официално неофициалните информации от последните седмици, че влизат в политиката и ще участват на следващите парламентарни избори. Тъй като нямат време да създават партия, а ще търсят друг вариант. Първият каза, че ще следват идеологията с десни инструменти да се постигат леви цели - невдигане на данъци, привличане на инвестиции, спиране на корупцията, за да се вдигнат доходите на хората. Вторият - че трябва да продължи спирането на течовете и да се харчат ефективно парите, тъй като "България е една безобразно окрадена държава, но не е бедна".

Гладът за личности ще бетонира проекта "Кирил Петков"

Неяснотите около формацията - на какви приоритети залага, какъв ще е съставът ѝ, кои партии ще смята за партньори, кои за опоненти - продължават да са много, но заявката на Петков е да бъдат обявени до няколко дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...