Коя е Лена Бориславова: От Али Макбийл, през Харвард, до шеф на премиерския кабинет

94288
Коя е Лена Бориславова: От Али Макбийл, през Харвард, до шеф на премиерския кабинет
Снимка: БГНЕС

"Ако човек си вярва и ако знае, че няма какво да загуби, ако просто рискува и опитва, той няма какво да загуби, а може само да спечели." Това казва в интервю още през 2018 г. Лена Бориславова. Тогава тя е част от поредната вълна завръщащи се млади хора, учили и работили в чужбина.

В същото интервю споменава, че в по-ранните си години се е възхищавала на оправните и позитивни адвокати от телевизионните сериали, включително "Али МакБийл", защото тези "готини, заредени хора успяват да излизат от всякакви ситуации и да се справят не само със своите, но и с чуждите проблеми".

Впоследствие интересът към адвокатската професия е станал сериозен и днес Лена Бориславова е юрист с впечатляваща кариера. На последните парламентарни избори беше втора в листата в 24 МИР в София след Кирил Петков. Стана депутат, но много скоро напусна парламента и днес е шеф на политическия кабинет на премиера.

Коя е Лена Бориславова и на какво се дължи бързото ѝ управленско израстване?

Родена е на 8 октомври 1989 г. в София. Завършва Немската гимназия. През 2014 г. завършва право в Софийския университет - първа по успех.

Бориславова работи в една от големите адвокатски кантори у нас - "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (DGKV), като преди това е работила и за "Георгиев, Тодоров и Ко".

От адвокатската ѝ визитка се вижда, че работи в сферата на конкурентното право, банково и финансово, търговско право, защита на личните данни, мерки срещу изпирането на пари и процесуално представителство и консултира международни клиенти, решили да инвестират в България.

Депутатите приеха оставките на Яна Балникова и Лена Бориславова

Народното събрание прие оставките на депутатите от "Продължаваме промяната" - Яна Балникова и Лена Бориславова, които бяха депозирани ...

Амбициозна и последователна, тя спечелва стипендия от "Фулбрайт" и от Харвард и така се озовава сред малцината българи, успели да вземат престижна харвардска диплома.

Завръща се у нас в средата на 2016 г. Нейните нови контакти и желанието да е активен гражданин я подреждат сред учредителите на "Да, България".

Тя е една от трите българки в класацията "30 под 30" на списание "Форбс" за Европа за 2018 година. Тогава Лена Бориславова е едва на 28 години. Като важна част от работата си посочва изграждането на доверие с партньори от Германия и САЩ. Още тогава отбелязва, че в България има дефицит на квалифицирани кадри и че отговорността на завръщащите се млади е огромна: "Може би наистина да помислим как да бъдем полезни освен на себе си и на още някой", казва тя в интервю пред BiT.

Така и прави. Няколко години по-късно, вече като кандидат-депутат от "Продължаваме промяната" Бориславова заявява: "Дълбоко вярвам, че България има нужда от своите знаещи и можещи хора, които да останат и да работят за това тук да бъде едно по-добро място за живеене за всички нас. Част съм от екипа на "Продължаваме промяната", защото през последните 4 месеца работих с този екип и те доказаха, че могат да случат промяната. Промяната, от която имат нужда толкова много млади хора, за да останат, а други, за да се завърнат".

Описва себе си като "юрист по образование, адвокат по професия и пътешественик по душа". През 2020 г. грабва статуетката в категорията "Млад юрист" на Националните награди за правосъдие.

"Продължаваме Промяната" ще предложат начална и крайна дата за мораториума

От "Продължаваме Промяната" ще предложат начална и крайна дата за мораториума", обясни депутатът Венко Сабрутиев, който е и член на вре...

Началникът на кабинета на министър-председателя Кирил Петков е работила в Съда в Люксембург като юрист лингвист с английски и немски. Докато е студент в Харвард, Лена Бориславова е член на борда на Harvard European Law Association и на Harvard Law and Business Association.

По всичко личи, че премиерът Кирил Петков ѝ има доверие и че то е заслужено.

Интересна е и нейната позиция за оставката на главния прокурор Иван Гешев и защо той трябва да си отиде: "Защото той до този момент освен да стане повод за това да бъде осъдена България в Страсбург, не виждам да е постигнал някакви невероятни резултати в борбата с организираната престъпност или с корупцията и това е диагноза, която я поставям не аз, а цялото българско общество. Когато цялото общество не е доволно от работата ти, няма нищо по-логично от това да се оттеглиш и да поемеш отговорност. По отношение на председателя на КПКОНПИ (Сотир Цацаров, предишният главен прокурор) – там сме изправени пред същата ситуация".

Че Лена Бориславова има експертен потенциал е безспорен факт. Нейните стъпки досега доказват, че когато човек има какво да предложи, когато умее да дава решения, политиката може да изглежда и по друг начин. Съпоставката с повечето лица от предишни управления, освен че е пълен контраст, не е никак в тяхна полза. Може пък наистина да е дошло времето на знаещите и можещите. И на готовите да работят за страната си млади хора.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика