Колко пари от субсидия ще връща Реформаторският блок и кой ще ги връща?

5485
Колко пари от субсидия ще връща Реформаторският блок и кой ще ги връща?
Снимка: БГНЕС

При всяко положение колегите от администрацията на партията проверяват в момента. Нямам отговор на този въпрос. Така новоизбраният евродепутат от листата на "Демократична България" Радан Кънев коментира пред Actualno.com темата с партийните субсидии и това дали се налага "Реформаторският блок" да връща надвзети суми и колко. Припомняме, че партия ДСБ бе част от Реформаторите, а тогава Кънев бе и нейн председател.

Днес депутатите приеха окончателно промените в Закона за политическите партии, според които формациите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите суми от държавната партийна субсидия до края на 2020 г. В противен случай започва да тече лихва върху сумите.

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.

Партиите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите от държавната партийна субсидия до края на 2020 г., противен случай започва да теч...

Повод за законодателната инициатива стана оповестеното от "Шоуто на Слави" журналистическо разследване, в което има информация за допуснати нарушения при определяне на партийната субсидия за 2018 г. От показаните там документи е видно, че субсидията за този период е следвало да бъде точно 32 128 844 лв., но вместо това партиите са получили 38 684 384, което е с около 6 519 540 лв. повече. Така на практика, вместо 11 лева на действителен глас, каквато е заложената в държавния бюджет партийна субсидия, няколко партии са получили 13,23 лв.

"При всяко положение в предишния парламентарен мандат дори да е имало разминаване, то е било минимално", поясни още Радан Кънев. Знаете, тогава нямаше гласове "Не подкрепям никого" и ако си спомняте, практически всички партии на тогавашните избори (2014 г.) влязоха в парламента. Тоест партии без право на субсидия почти нямаше, каза Кънев.

Според него става дума за разминавания от 15-20 стотинки максимум разлика на глас за Реформаторския блок. Кънев още веднъж посочи обаче, че към настоящия момент не са ясни точните разлики в разминаванията. Кънев подчерта, че не би могъл да се ангажира да коментира дали се налага връщане на надвзета субсидия, тъй като предстои още работа по темата.

Междувременно Actualno.com направи изчисления относно сумата, която би трябвало Реформаторският блок да върне като надвзета от партийната субсидия. Изчисленията обаче са правени при разлика от 2,23 лева на глас - толкова, колкото излезе за 2018 година, т.е. възможно е сметката да е завишена заради включването на "Не подкрепям никого".

Борисов: Две години Радев можеше да говори срещу Трифонов, не съм го чул да се обади

Две години президентът Радев можеше да говори срещу Слави Трифонов. Не съм го чул да се обади. Местният вот е чак октомври. Така премие...

Съгласно изчисленията ни, става дума за 433 818 лева. Това са парите, които би трябвало Реформаторите като коалиция да внесат обратно в бюджета, ако говорим от разлика от 2,23 лева на глас. Това е така, защото формацията е получавала по-голяма субсидия за толкова време спрямо новото действие на Закона за политическите партии - от 26 май, 2016 година, до 27 януари 2017 година, когато е разпуснато 43-тото Народно събрание.

Остава въпросът как политически партии, обединени в коалиция, ще връщат надвзети суми. Съгласно промените в закона сега, за коалициите намалението на годишната държавна субсидия се разпределя между съставляващите ги партии според коалиционното споразумение. При липса на такова - пропорционално на броя на отделните народни представители от партиите. В 43-тото Народно събрание Реформаторският блок (ПП „Български земеделски народен съюз", ПП „Движение България на гражданите", ПП „Демократи за силна България", ПП „Народна партия свобода и достойнство", ПП „Съюз на демократичните сили", ПП "Българска нова демокрация", ПП "Християндемократическа партия на България") имаше 29 депутати, като стои въпросът и с т.нар. гражданска квота - дали тя ще се "пришие" към някоя партия, или трябва да се брои към цялата коалиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика