Комисия на НС иска информация за всички назначения по времето на ГЕРБ

13918
Комисия на НС иска информация за всички назначения по времето на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Отправяме писмо със запитване до органите на централната власт за информация за уволнения и назначения в зависимост от правомощията, които са ни дадени от Народното събрание. Това заяви на заседание депутатът Таско Ерменков, председател на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013 година.

Ирена Узунова, народен представител от ГЕРБ, упрекна председателя с думите: "Тук ще се развихри едно празно говорене, което ще доведе до "лов на вещици", предаде БГНЕС

Вие искате, г-н председател, само статистическа информация, но аз предлагам да се посочат поименно и хората, които стоят зад тези случаи, изрази отношение депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. В отговор Узунова предложи да се изиска цялата информация от дирекциите "Човешки ресурси", за да не остане комисията само със статистическа информация. Лаков се съгласи, но посочи, че това може да стане на втория етап от работата на комисията, защото нейните членове биха се затрупали от прекалено много информация.

В крайна сметка въпросите на днешното заседание се центрираха около критериите, по които ще се изискват данните - дали само за ръководните органи или за служители на определени длъжности. Става дума не за политическото ниво на назначенията, не за членове на бордовете, отговори Ерменков. В същото време Четин Казак от ДПС изрази несъгласие с този критерий - според него и членовете на бордовете на държавни фирми трябва да бъдат проверявани. Ирена Узунова категорично отказа да гласува за възможността да се проверяват назначенията в бордовете на държавните предприятия. Нека не надхвърляме собствените си правомощия. Това са търговски дружества, които не са в нашия обхват, каза тя. Четин Казак се позова на мандата, който са им гласували депутатите и отхвърли твърдението на Узунова.

Червен депутат обяви, че е недопустимо Борисов да бъде наричан мутра

Аз никога не съм използвал епитети от трибуната на Народното събрание. Каквито и политически различия да имаме г-н Борисов, той е бил м...

Предлагам в писмото да поискаме информация за уволненията - по какви причини са направени, дали са заведени дела след това от потърпевшите, какъв е резултатът, заяви Ерменков. В крайна сметка членовете на комисията гласуваха предложението на председателя без гласовете на депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Ирена Узунова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика