Комисията по хазарта е предприела действия в разрез със закона, твърди Горанов

6831
Комисията по хазарта е предприела действия в разрез със закона, твърди Горанов
Снимка: БГНЕС

„Няколко организатори на лотарийни игри са включили в своите правила превратно тълкуване, като са решили, че игрите могат да се облагат не с 15% върху оборота, а с такси и комисионни. В нито един момент законът не е допускал подобно тълкуване“. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Финансовият министър взе участие в петъчния парламентарен контрол, където обясни пред депутатите защо е стигнало до различно тълкуване на Закона за хазарта, нанесло щета в бюджета на стойност стотици милиони лева от страна на няколко хазартни оператори.

Божков пусна извлечение, твърди, че е за подкупите за Борисов

Търсеният от българското правосъдие и избягал в Дубай Васил Божков отново публикува пост във Facebook. Най-важното от него е твърдениет...

Комисията по хазарта, още от 2014 г., е утвърждавала подобни правила за игри, в разрез със закона и е допускала подобно прилагане на закона от някои хазартни оператори. В края на 2019 г. при мен дойде сигнал от организатори на хазартни игри за подобно неправилно прилагане на закона. Веднага възложих проверка на Държавната финансова инспекция, която установи разликата и некоректното прилагане на закона“, обясни Горанов.

Финансовият министър обобщи, че въпросните такси, заедно с лихвите за забава, възлизат на около 700 млн. лева. Хазартните фирми пък са свързани с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Обединените арабски емирства.

„Комисията по хазарта издаде актове за публични задължения, които бяха потвърдени от ВАС по отношение на предварителното изпълнение и предадени на НАП за предварително изпълнение. Върху имуществото на тези организатори са наложени запори с оглед на публичните държавни вземания“, допълни още Горанов.

На въпрос относно действащия модел на облагане на хазарта, Горанов посочи, че България в много голяма степен се доближава до моделите на облагане на хазартна дейност в европейските държави с най-развит хазартен пазар.

През 2016 г. ведомството на Горанов предлага концепция с включени модели на облагането на хазартни игри в 8 страни от ЕС - лидери на пазара. Това са Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Франция, Испания, Малта и Италия. От анализа става ясно, че повечето страни използват комбиниран подход, като има данък върху хазартната дейност, върху печалбата и лицензионни такси.

Пълен съпорт: Още 10 паметни записки и съобщения, за които Влади няма спомен

Влади Горанов няма спомен да си е разменял SMS-и по мобифона с Васил Божков. Сигурно не знае как да провери. И сигурно, ако някой подсъ...

Предпочитаният метод е облагането на брутната печалба - ставката е между 10-25% или прогресивна ставка спрямо размера на брутната печалба. Когато основа е не печалбата, а получените залози, ставката е 2-8%, като традиционният хазарт е с по-високо облагане спрямо онлайн залаганията.

“Наблюдава се тенденция за уеднаквяване на ставките за хазартните игри, независимо от техния начин на организиране”, завърши Горанов. Чрез законопроекта от 2016 г. се предлага и нов модел за облагане.

Финансовият министър посочи, че въвеждането на концепцията ще наложи създаването на сложна система за определяне на брутна печалба, както и контрол от приходната агенция. Повечето страни пък са променили облагането, като вместо облагане на залозите, те облагат печалбата.

“Затова не бяха представени тези концепции и модели”, посочи Горанов, като добави, че моделът на облагане на печалбата е ефективен за намаляване на нелегалната хазартна дейност. “Облагането на хазартна дейност в България винаги е било фокус на обществено внимание - намаляването на нелегалния пазар води до увеличаване на бюджетните приходи”, посочи още ресорният министър.

От БСП не останаха доволни от отговора и обявиха, че ще инициират разисквания за хазарта с министъра на финансите. Искането вече е подписано от над 60 души от групата е внесено от Румен Гечев. "След това започват питания буквално на всеки километър", закани се той на Горанов. Разискванията ще бъдат на 26 юни.

Държавната комисия по хазарта става агенция

Държавната комисия по хазарта ще е с нов статут – агенция, чийто ръководител ще се назначава от правителството. Това предвижда за...

Докато не видим как парите, тези 700 милиона, изплуват в чекмеджетата на властта“, каза Гечев, визирайки сумата, с която е ощетен бюджетът заради невнесени такси от хазартни игри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика