Комисията за теча от НАП призна, че е доникъде и си удължи срока

2308
Комисията за теча от НАП призна, че е доникъде и си удължи срока
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП) реално призна, че е доникъде и си удължи срока на действие до 30 ноември. Сред изтъкнатите мотиви за отсрочката е ползваната лятната ваканция от депутатите.

"Комисията беше създадена в края на юли, а през август не заседаваше, поради ваканцията на Народното събрание“, посочи председателят на комисията Красимир Ципов.

Нямало компрометиране на електронни подписи и замесени чиновници при теча от НАП

Не е имало компрометиране на електрони подписи при теча на данни от НАП. Това заяви административният ръководител на апелативната спецп...

Това стана повод Халил Летифов от ДПС да обърне внимание, че и сега отново предстои ваканция - заради местните избори, очертава се и балотаж и съвсем ще наближи бюджетната процедура. В тази връзка Румен Гечев от БСП изтъкна, че предизборните ангажименти обикновено са вечер, а през деня комисията би могла да заседава. Председателят на комисията изрази готовност комисията да продължи работа и уточни, че решението на парламента е да не заседава пленарната зала, а комисиите да заседават. Така, че ако има консенсус, анкетната комисия ще продължи работа и в предизборната ваканция, увери той.

Досега комисията е провела 4 заседания, на които бяха изслушани представители на НАП, МВР, ДАНС за това как е предизвикан теча и какви първоначални мерки са предприети. След това бе изслушано ръководството на Комисията за защита на личните данни, която извърши проверка и наложи санкция на НАП. Последва изслушване на представителите на Държавната агенция „Електронно управление за общите политики на държавните органи във връзка със защитата на личните данни и информацията, съхранявана в сървърите на държавните органи, а на последното заседание бяха изслушани представителите на апелативната специализирана прокуратура и спецпрокуратурата във връзка с образуваното наказателно производство.

Като друг мотив за удължаването на срока за работа на комисията Ципов посочи идеята да бъдат поканени представители на Нотариалната камара, на Камарата на частните съдебни изпълнители, на Асоциацията на банките, на Асоциацията на фирмите, предоставящи бързи кредити, на Висшия адвокатски съвет и други институции, за да се установи наличието на проблеми в ежедневната им дейност, причинени от теча на данни от НАП, както и да дадат препоръки към НАП.

Още не се знае кои и колко електронни услуги и справки са рискови

„Когато едни системи са разработени от един изпълнител, след това се доработват от друг, а накрая трети изпълнител ги експлоатира...

БСП подкрепиха отсрочката под условие, че това ще е единственото удължение на срока на комисията. „Няма да подкрепим второ удължаване, отсега да ви кажа“, предупреди управляващите Румен Гечев. Той припомни, че все още не са представени договорите между НАП и софтуерните фирми. „Тези договори са за десетки милиони левове и очевидно няма резултат“, изтъкна той, в обяснение на интереса към тези документи.

Гечев настоя да бъде предвидена и среща с финансовия министър, тъй като НАП е структура към финансовото министерство. Очакванията са на последните две заседания да бъдат изслушани НАП и финансовия министър, увери Ципов. „Ще завършим изслушванията с представителите на НАП не само, за да отговорят на въпросите ни, а и за да чуем какво са предприели, за да не се стигне до друг подобен казус“, заяви тоще той. По думите му след всички изслушвания ще бъде изготвен доклад, който ще съдържа препоръки към НАП и други компетентни държавни органи, а също и предложения за законодателни промени.

Халил Летифов изрази надеждата комисията да не остави усещането, че проблемът е заметен под килима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com