Комунизмът изпокара депутатите, но символите му все пак ще паднат

8073
Комунизмът изпокара депутатите, но символите му все пак ще паднат
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене законопроект за обявяване на комунистическия режим за престъпен, с който ще се премахнат символите на комунизма. Решението беше взето със 104 гласа "за", 46 "против" и 3 "въздържал се". Законопроектът беше подкрепен от депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт (ПФ), "БДЦ - Народен съюз". Против бяха депутати от БСП, АБВ, ПФ и "Атака".

По този начин ще се завърши процеса на декомунизация на страната, аргументират се вносителите Мартин Димитров и Петър Славов от Гражданската квота на Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ.

Със законопроекта се вменяват конкретни отговорности, както на органите и лицата, ангажирани с процеса на образование на младото поколение, точно и конкретно да отразяват същността на комунистическия режим в България като престъпен, така и на областните управители да прилагат закона и да отстранят констатираните нарушения.

"Всички държавни и местни управници и физически лица да премахват от територията, на която са собственици всички надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, сред които и БКП. Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Ако се поставят паметници, то е позволено, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване", пише в новите текстове.

В случай на нарушение глобата е 200 лева, а за юридически лица 2000 лв.

Другата промяна в Закона е периодът 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. да влезе в учебниците и учебните помагала и да се изучава в училище.

Местан иска промени в Конституцията за престъпленията на комунизма

Конституционният съд обяви за противоконституционни измененията в Наказателния кодекс, с които бе премахната давността за престъпленият...

"Като отговорни политици би трябвало да дадем нашата оценка, дали е правилна или грешна ще бъде доказано по-късно в историята. Длъжни сме към нашите деца да разкажем, да дадем истината какво е било", каза по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. „Нашето общество се нуждае от този законопроект, тъй като всяко политическо време дава оценка и отпечатък на миналото“, заяви той.

Иванов изтъкна, че именно оценката за бившия комунистически режим е една от политическите теми, които разделят обществото през последните 20 години. Съществуваха два свята, в които едните живееха в лукс, в имане, във възможности, още от раждането до образователната система, коментира народният представител и призова колегите си да приемат законопроекта.

От АБВ обявиха, че няма да подкрепят проекта. Да вървим не към разделение, както се предлага, а да си обединяваме усилията. Да търсим консенсусни решения за решаване на многобройните проблеми в страната, каза депутатът от партията на Първанов Иван Станков. Той се съгласи, че в никакъв случай не трябва да се заличава тази част от историята на България.

"Негативите са ясни - тоталитарен режим, диктатура на пролетариата и други неща. През този период имаше и огромно строителство, развито земеделие, промишленост, работа за хората. Тези неща не трябва да се премълчават", заключи депутатът от АБВ.

В дебатите се включи Лютви Местан (ДОСТ) с думите, че историческото минало може да разделя общества, които не са научили уроците на миналото. Той не прие тезата, че обсъжданият законопроект разделя днешното българско общество.

Конституционният съд не позволи да се търси отговорност за престъпленията на комунизма

Конституционният съд (КС) отмени в четвъртък гласуваната през юни поправка в Наказателния кодекс, с която парламентът премахна давностт...

"Ако днешното българско общество е разделено по оценката за наследство на комунистически режим това означава, че рецидивите на комунистическия режим са още живи", коментира Местан.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят закона, но обвиниха ГЕРБ и вносителите в лицемерие. "Усещат ли колегите от десницата и ГЕРБ, че губят властта веднага намират законопроект, с който да извадят скелетитете от гардероба и да ни противопоставят едни с други", каза Четин Казак.

"В България е имало не партизани, а шумкари", включи се в дебата вносителят Методи Андреев. Той заяви, че всички, които претендират, че са десни партии вкупом трябва да се извинят на своите избиратели, че когато са управлявали "заразата" комунизъм е продължила да съществува.

Андреев сам отговори на въпроса си „Кога започва разделението в България“ с думите - именно комунистите са го започнали. Той се обърна към ПФ и им каза, че комунистите са убили българския патриотизъм.

За това дали по времето на комунизма е било хубаво, Методи Андреев припомни, че тогава е имало три фалита в държавата, а партията постоянно е разделяла народа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Въпреки че на много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика