Корнелия Нинова: Започваме консултации с президента и главния прокурор за съдебната реформа

3348
Корнелия Нинова: Започваме консултации с президента и главния прокурор за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

От приказки за съдебната реформа да преминем към действия - БСП започва консултации с президента, главния прокурор и други заинтересовани страни по темата.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с Антикорупционния закон и съдебната реформа, предаде „Фокус“.

Корнелия Нинова: Не вярвам загубата на ГЕРБ да е била програмирана

Не вярвам загубата на ГЕРБ да е била програмирана. Това не е вярно. Загубата на президентските избори за Борисов беше неговата първа го...

Нинова заяви, че БСП е против начина на съставяне на звеното, предложен от управляващите. По думите й той е механичен сбор от органи и хората в него остават същите. Според нея това е опит на изпълнителната власт да овладее и това звено. Нинова заяви, че БСП има алтернативно предложение специалната дирекция в ДАНС да бъде извадена от там, само тя да представлява това звено и да има разследващи функции.

Нинова каза, че идеята на БСП е директорът на това звено да се назначава от президента, членовете да се избират от парламента с две трети мнозинство. „Целта е този орган да бъде независим“, заяви лидерът на БСП.

„Вчера проведох разговори с президента Румен Радев, главния прокурор г-н Цацаров, висшия адвокатски съвет, председателя на ВАС Георги Колев“, каза Нинова.

Тя поясни, че е разговаряла и с декана на Юридическия факултет към СУ и с представители на Съюза на съдиите. Нинова уточни, че не е разговаряла само с председателя на ВКС Лозан Панов, тъй като той е в отпуск. „Представих нашия проект и ги информирах, че днес ще получат официално писма, покани за започване на консултации, като ги каним това да се случи в Народното събрание.

От Бузлуджа Нинова обеща да спаси България от мафията с нова съдебна реформа

60 000 социалисти и симпатизанти на БСП се събраха под Бузлуджа, където е провежда Националният събор на левицата. Те честват 126 годин...

С оглед на ангажиментите на всички, тях се уговорихме да се случи между 21 август и 10 септември. Всички приеха да участват в такива консултации по нашия проект и да дадат своето становище. Графикът и точните дни ще уточнят екипите помежду ни“, заяви Корнелия Нинова.

„Има един проект, който е предложен от правителството, ето алтернативно виждане. Искаме чрез тези консултации, аргументи „за“ и „против“, обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение. От приказки за съдебна реформа да преминем към реални действия“, посочи Нинова. По думите й, ако това не се случи, пипалата на паралелната държава ще продължава по същия начин и народът ще продължава да обеднява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика