КС ще решава противоконституционни ли са 3 от въпросите в референдума на Слави Трифонов

4547
КС ще решава противоконституционни ли са 3 от въпросите в референдума на Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

В рамките на днешното си заседание Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Росен Плевнелиев за установяването на противоконституционност на три от въпросите за национален референдум, иницииран от екипа на Слави Трифонов.

Това показва справка на интернет страницата на съдебната институция.

КС решава днес ще има ли дело за референдума на Слави

Конституционният съд (КС) ще реши днес дали да образува дело по сигнала на президента Росен Плевнелиев за референдума на водещия Слави ...

След като разгледа делото по същество, Конституционният съд трябва да се произнесе дали решението на Народното събрание да допусне трите въпроса противоречи на Конституцията, предаде Фокус.

Припомняме, че на 27 май президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе за съответствие с Конституцията относно Решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум по отношение на три от въпросите – да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

В мотивите на президента е записано, че не бива да се допуска заобикаляне на Конституцията чрез възможността всяко едно народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика