Кунева: Промените в конституцията могат да станат без Велико народно събрание

5986
Кунева: Промените в конституцията могат да станат без Велико народно събрание
Снимка: БГНЕС

По-голямата част от юристите смятат, че промени в конституцията в предложения днес обем, може да се направят и без Велико народно събрание.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

Няма да се наложи ВНС според този обем от промени, който се предвижда на този етап защото Висшият съдебен съвет се запазва, той само се разделя на две, аргументира се Кунева. "Но има предвидено едно събиране по решения, които ще се вземат от целия ВСС, като например когато се обсъждат въпроси за бюджета", уточни Кунева.

Решението на КС, който определи, че ВСС е част от държавното устройство, а промените в държавно устройство се извършват само от ВНС, Кунева коментира, че тогава това решение е било взето само с един глас плюс. Тя напомни и особеното мнение на председателя на КС Румен Янков тогава, според което не може през ВНС да се адресират промените в съдебната система.

За попълване на съдийската квота и на прокурорската от предложени от НС кандидати Кунева поясни, че много е важно как ще се приложи законът. Смятам, че съдиите избрани от НС няма да ги направи зависими. В прокуратурската квота се предвижда мнозинството също да се определя от НС и това се правело, за да се засили контролът над прокуратурата.

Имам основание да вярвам, че ще намерим подкрепа за конституционно мнозинство, заяви още Кунева.

Борисов: Трябва промяна на Конституцията за съдебна реформа

През последните няколко месеца направихме това, което би трябвало да се случи в съдебната реформа. От всичко, което ни беше предоставян...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика