Кунева се надява медиите сами да се регулират в случаи като "Цветанов - Пеевски"

6527
Кунева се надява медиите сами да се регулират в случаи като "Цветанов - Пеевски"
Снимка: БГНЕС

Подкрепям всякакви журналистически разследвания и държа на тях. Така вицепремиерът Меглена Кунева започна коментара си за единния орган, който ще се създаде, за да се пребори корупцията в България. Кунева даде пример с Ирландия, където журналистка дала живота си в борбата с корупцията.

Тежка борба е, трудно е. Опрени сме до стената - или ще се справим сега, или няма да вървим, изтъкна Кунева. И елегантно заобиколи въпроса за Делян Пеевски и неговото твърдение отпреди време, че като вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов го е молил да разпъва чадър над хора като Киро Японеца и Йоско Костинбродския с изказването "надявам се медиите да се саморегулират".

Вече е ясно кои звена влизат в новото антикорупционно бюро

Новото антикорупционно бюро ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване конфликта на интереси, Центъра за противодействие ...

За антиокрупционното бюро

Новото в закона ще е, че дори анонимните сигнали за корупция ще подлежат на проверка, подчерта вицепремиерът в сутрешния блок на Нова телевизия. И в момента може да се правят проверки като тази, която почна срещу кмета на Пазарджик Тодор Попов – за конфликт на интереси, убедено каза Кунева.

Предложението новият орган, които обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е да е едноличен орган. Предлагаме човекът да се назначава от Министерски съвет, но да има и потвърждение от, да речем, президента, разказа Кунева.

По думите на вицепремиера в новото бюро ще има бази данни относно имуществото на хора на публични длъжности. Ако има сигнал, че такъв човек например кара твърде скъпа за доходите му кола, ще започва проверка, включително на роднините. Същото важи, ако се установяло например разлика от 10 000 лева между декларираните пред Сметната палата доходи и действителните харчове. На първо ниво се правят проверки по регистри – от декларации, та до всякакъв вид регистри, като може да се стигне до разкриване на банкова тайна. Види ли се несъответствие, вече в проверката влизат всички отговорни служби.

Ненчев замлъкна след като каза, че му е предлаган подкуп

Военният министър Николай Ненчев се яви в сградата ДАНС, за да даде обяснения в прокуратурата за твърденията си, че му е бил предлага...

Всеки месец бюрото ще дава месечен отчет, ще има и отчет пред Народното събрание, но още не е ясно колко често – Кунева посочи всяка година. Ще има и външен одит на това звено, вероятно чрез обществена поръчка. Освен това ще се правят атестации на служителите в новото бюро.

В момента се прави финансовата обосновка на закона за новото антикорупционно бюро. Надявам се преди лятната парламентарна ваканция всичко да е готово, но предстои и подбор на служителите, който ще е много важен, завърши Кунева.

Македония

На въпрос дали българското правителство реагира адекватно на случващото се в Македония, Кунева отговори, че може би заради почивните дни не е свикан Консултативния съвет по национална сигурност. Смятам, че случващото се в Македония е тревожно, но не ни застрашава пряко, добави вицепремиерът.

Прокуратурата проверява кмета на Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково се самосезира и започна проверка на кмета на града Георги Иванов. Поводът е разследването на bTV за им...

Според Кунева няма как сега да се отговори дали операцията в Куманово представлява етнически сблъсък. Свободата на закона, на медиите, са единственото, което може да гарантира спокойствието в Македония. Щастлива съм, че България е член на ЕС и че Македония иска да влезе там, каза лидерът на Движение България без гражданите. И ние искахме да влезем в ЕС, продължи Кунева, а водещият на сутрешния блок на Нова Виктор Николаев посочи, че сме го искали, за да има външен контрол за ширещата се корупция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика