Куп експерти от тв студиата не виждат грешки на ДАНС и "българската банка" във Венецуелската афера

4088
Куп експерти от тв студиата не виждат грешки на ДАНС и "българската банка" във Венецуелската афера
Снимка: БГНЕС

Не е вярно, че българските служби не са знаели за съответните трансфери. Всеки един валутен трансфер на стойност над 30 000 лева, а от март миналата година трансферите от държави от Латинска Америка са обект на внимателно проучване. Те са били наясно, твърдя го най-отговорно. Това заяви финансовият специалист Емил Хърсев, визирайки т.нар. Венецуелска афера.

За да има изпиране на пари, трябва средствата да са свързани с престъпна дейност. В България не можем да знаем дали някъде по света е извършено престъпление. Когато съответните служби в друга държава са установили престъпление, ние сме взели мерки веднага, добави Хърсев пред Нова телевизия. Според нето предвид това, че Венецуела е световна тема, този случай показва колко заслужаваща доверие е българската банкова система.

ЕК смята, че България създава условия за пране на пари чрез продажба на гражданство

Европейската комисия официално ще обяви, че при три държави-членки на ЕС има опасност от схеми с продажба на гражданство, предаде агенц...

Хърсев даде и още един коз в защита на "българската банка" (бел. ред. – неофициалната информация, която не е потвърдена от никоя държавна институция, е, че това е "Инвестбанк") – тя е трета поред, през която минават въпросните пари. Другите, в чужбина, не са реагирали – трябвало е първо да има сигнал от службите, беше тезата на финансовия експерт.

Същевременно Хърсев призна, че познава човекът, сочен за лице-титуляр на доверителната сметка в България, където се наливали пари от Венецуелската държавна петролна компания (PDVSA). Цветан Цанев бил доктор по право, много уважаван. Цанев бил практикуващ швейцарски адвокат и много трудно било да си позволи да наруши закона. Хърсев е категоричен – Цанев не е нарушил закона, откривайки доверителна сметка.

Нека видим по-широкия контекст – в една малка българска банка влизат едни 140 млн. долара от Венецуела, зададе друг тон Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той продължи – според американските служби тези пари изтичат към частни сметки, със съмнителни основания. Безлов напомни и за ролята на Цанев в аферата с каптагона от 80-те и 90-те години на XX век. Това са умни хора, не очаквайте да прекарват ТИР-ове с пари през границата, каза още Безлов. И определи като много сложно да се каже какво точно е незаконно в случая според американците.

Венецуела не е ембаргова държава, напомни и Хърсев. Той напомни, че ЕС си има списък с ембаргови държави и Венецуела не е там. Това не е голяма сума – става въпрос за два кораба нефт, каза още Хърсев. Да, и Deutsche Bank е голяма банка, но се съгласи да плаща милиарди обезщетение в САЩ заради манипулация на пазара на ценни книжа. Тази игра, която я играят банките и адвокатите, винаги е законна, иронизира тънко Безлов. И той, и Хърсев се съгласиха, че има случаи в миналото, при които на банки са налагани "непосилни глоби", които са довеждали до фалит.

Мадуро в обръщение към народа на САЩ: Не вярвайте на Тръмп, водят фалшива война, а целта им е нашият нефт

Президентът на Венецуела Николас Мадуро публикува обръщение към народа на САЩ. В него той казва, че Америка води срещу него фалшива про...

Пред БНТ Владимир Каролев, който беше съветник на бившия икономически министър и бивш председател на СДС Божидар Лукарски, видя проблем единствено, ако години наред е имало такива преводи през българска банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика