Кънев: В доклада на ЕК компромисът за Конституцията е оценен крайно негативно

5703
Кънев: В доклада на ЕК компромисът за Конституцията е оценен крайно негативно
Снимка: БГНЕС

Докладът на Европейската комисия налага три основни извода. Първият е, че позицията на РБ по отношение на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) и на неговите архитекти Сотир Цацаров и Георги Колев се споделя изцяло от ЕК. Това каза пред БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него на второ място е изводът, че прокуратурата в България не работи и не работи за добро, е потвърдено в доклада.

Кънев: Няма процедура за саморазпускане на ВСС, но оставки могат да подадат

ВСС не може да се саморазпусне, на всичкото отгоре - неграмотна работа е това, няма такава процедура. Да си подадат оставките - да. Има...

"Предложението за независима външна проверка на българската прокуратура е нещо напълно ново в рамките на досегашната процедура по мониторинг. Тоест, ние имаме една голяма стъпка напред от доклади, които в крайна сметка се разглеждаха в България като празни приказки към реални действия на ЕК за установяване на механизъм на контрол", каза Кънев.

По думите му третият извод е, че действията на конституционното мнозинство, сглобено от АБВ, ГЕРБ и ДПС, за проваляне на юлския компромис в конституцията са оценени крайно негативно.

Докладът е присъда както за силите на статуквото в съдебната система, така и за политическото мнозинство в 43-тия парламент, смята лидерът на ДСБ. Кънев оцени доклада на ЕК като обективен и изтъкна, че той посочва както положените усилия, така и конкретните проблеми пред системата, които са били и причина ДСБ да напусне управлението.

Няма гаранция, че ако всички във ВСС подадат оставки, новите членове няма да вършат точно същото, коментира Кънев. Според него е важно какъв Закон за съдебната власт ще бъде приет, защото той може да съдържа поне частични гаранции по отношение на предварителна проверка на кандидатите. Той коментира и обвиненията за политическа намеса в съдебната система:.

И Захариева видя позитивизъм в доклада, но призна, че имало критики

Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на ЕК като документ, с който някой размахва пръст на България. Това е механизъм за партнь...

"Намесата в съдебната система е, като си пращат SMS-чета и се разбират предварително кой как ще гласува. Намеса щеше да бъде и ако ние, с Конституцията, бяхме прекратили мандата на този ВСС преди неговото преструктуриране на две части. Това е намеса, която ние трябваше да поемем политическата отговорност и да направим. В момента няма намеса. Има бетониране на един лош състав на ВСС от конституционното мнозинство ГЕРБ-ДПС-АБВ-БСП", каза Радан Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика