Кънев: Защо нито един голям енергиен играч не иска ЧЕЗ?

3896
Кънев: Защо нито един голям енергиен играч не иска ЧЕЗ?
Снимка: БГНЕС

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за ЧЕЗ: Да, сделката има почти изцяло частноправен характер. Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти?

Това написа бившият лидер на ДСБ Радан Кънев във Facebook.

По думите му отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. "Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР... представете си ако го сменят...)", пише още Кънев.

Публикуваме цялото изявление на Кънев без редакторска намеса:

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за #ЧЕЗ: Да, сделката има почти изцяло частноправен характер. Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти?

Сделката е за придобиване на монопол върху близо 60% от разпределението на енергия в България, а "акулите" не са в басейна. Защо?

Данъчните проверяват сделката за ЧЕЗ

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка на сделката за закупуването на българския бизнес на ЧЕЗ от страна на "Ин...

Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР... представете си ако го сменят...).

Който и да поеме разпределението, става заложник на интересите на няколко политико-енергийни мафии, на крупните крадци на ток (които съвсем не са ромските махали, а големи бизнеси) и на страха от реформи на управляващи и опозиция.

Не знаем със сигурност дали зад г-жа Върбакова има политически интереси, дали има скрит местен или чужд бизнес или ... няма нищо.

Но със сигурност знаем, че ЧЕЗ от години се опитват да се махнат от българския пазар, а нито един голям и сериозен инвеститор не иска да влезе на него. И това е много лошо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com