Лекари от „Пирогов“ отново излизат на протест

14085
Лекари от „Пирогов“ отново излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Лекари и служители на „Пирогов“ отново излизат на протест в подкрепа на отстранения директор професор Асен Балтов.

Персоналът на спешната болница протестира и блокира близкия булевард за първи път в четвъртък, след като се разбра за уволнението на Балтов. От болницата са категорични, че демонстрациите ще продължат до възстановяването му на поста. Според недоволните така се петни цялостно имиджа на лечебното заведение.

Това отношение засяга нашата болница, нашия труд и усилията ни. Това е подигравка с нашата работа, казаха излезли още рано тази сутрин лекари.

Професор Балтов беше освободен с решение на служебния здравен министър заради обвинения в нарушения за над 1 милион лева - сред тях за източване на Здравната каса с фиктивни пациенти и здравни пътеки. Пред bTV отстраненият директор обяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Вчера (15 юли) на протест в защита на уволнения си директор проф. Асен Балтов излязоха лекари, сестри и санитари от спешната болница “Пирогов”. Въоръжени с плакати и решени да блокират натовареното кръстовище до лечебното заведение за колкото е нужно, те скандираха “Всеки ден ще е така”. Обясниха и че са обидени от отношението на здравното министерство, защото са били на първа линия по време на пандемията.

„Ако не беше Пирогов и ВМА, какво щеше да се случи, цялата сграда беше COVID отделение. Оказва се, че не сме работили нищо, никаква благодарност”, казват протестиращите лекари.

Обидени от констатациите на Здравната каса, че лечебното заведение е злоупотребило с обществения ресурс, недоволните медици блокираха движението.

Костадин Ангелов: Министърът на здравеопазването не е рицар, а палач

"В момента се изпълнява политическа поръчка по списък, спуснат от президентството, по който трябва да бъдат елиминирани определени хора...

„Такова отношение към лекари не може да има, особено към тази болница , която е гръбнака на здравеопазването в България. Ще си защитаваме честта и труда. Да паднат обвиненията, че точи касата”, добавят протестиращите лекари.

Освен да защитят болницата, протестиращите застанаха и зад бившия си директор проф. Асен Балтов.

„Пълна изненада не е имало, през цялото време витаеше един облак около мен и Пирогов и той започна в мандата на служебния министър Кацаров”, коментира проф. Балтов.

Според министър Кацаров рокадата няма нищо общо с политиката:

„Става дума за констатирани нарушения. Всеки човек трябва да избере на чия страна е. Аз показвам факти и доказателства”, заяви той.

СДС възмутени от смяната на проф. Асен Балтов

Възмутени сме от немотивираната смяна на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Този акт на отиващото си служебно правит...

От здравното министерство мотивираха уволнението със злоупотреби, надхвърлящи 1 милион лева. Касае се за отчетена, но неизвършена дейност при над 400 пациенти - повечето с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

„Множеството такива случаи говорят за неупражнен и неефективен контрол от страна на изпълнителния директор. Той като представител на държавата не трябва да допуска отчетена, но неизвършена дейност. Това е изключително грубо нарушение”. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Той добавя, че това не е единственото нарушение на Балтов.

„Фактите показват, че той пречи на дейността на Съвета на директорите. Такава голяма болница не може да се управлява еднолично”, добави Петров.

Проверката на касата е установила още, че служители на болницата са били едновременно хоспитализирани и на работа в лечебното заведение.

Проф. Асен Балтов атакува здравния министър д-р Стойчо Кацаров заради уволнението си

Аз съм малко изненадан, снощи го разбрах буквално от медиите, с едно прессъобщение от здравното министерство, публикувано в 17:05 часа,...

„Ние през цялото време сме работили без да ни интересуват пътеките. Винаги сме искали да направим максималното за пациентите. Този 1 милион се надявам да го обжалва новият директор, може би и това е една от причините да бъда толкова бързо сменен”, добавя Балтов.

В същото време от министерството заявиха, че това не е атака срещу болницата и персоналът не трябва да се чувстват засегнати.

„Кой е казал е, че лекарите от "Пирогов" са престъпници? Поклон пред тях”, каза д-р Петров. От Здравната каса отказаха да коментират резултатите от проверката и посочиха, че случаят е предаден на прокуратурата.

ОЩЕ: КНСБ: Долу ръцете от „Пирогов“! 

Закръглили ли са в "Пирогов" 1,15 млн. лв. на 2 млн. лв. или сайтът на служебния здравен министър заблуждава?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика