Закръглили ли са в "Пирогов" 1,15 млн. лв. на 2 млн. лв. или сайтът на служебния здравен министър заблуждава?

11445
Закръглили ли са в "Пирогов" 1,15 млн. лв. на 2 млн. лв. или сайтът на служебния здравен министър заблуждава?
Снимка: УМБАЛСМ "Пирогов"

Статия със заглавие "Да закръглим на 2 милиона" публикуваха преди няколко дни от Центъра за защита правата на пациента (ЦЗПЗ), чийто управител е служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

В нея се сочи, че с решение от 13 август м.г. на Министерския съвет (МС) са одобрени допълнителни разходи на стойност 2 454 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. за "закупуване, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на апаратура за диагностика и интервенционални изследвания за нуждите на „УМБАЛСМ Н. И. Пирогов” ЕАД".

(Скрийншот в публикацията на ЦЗПЗ от постановлението на МС)

"До колко трансферът към "Пирогов" отговаря на приоритетите на програмата е едно на ръка. Но по-важното е, че към датата на издаване на постановлението на Министерски съвет, вече има стартирана обществена поръчка за "Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална дигитална рентгенова система за диагностични и интервенционални изследвания", става ясно от сайта на лечебното заведение", пише в статията на сайта на д-р Кацаров.

"Обявлението за ОП е от 15 юни 2020 г. и към датата на отпускане на средствата приключва. Договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална рентгенова система е подписан на 25.08.20г., 12 дни след постановлението на Министерски съвет с единствения кандидат и с крайна цена 1 150 182 лв. с ДДС. Цената включва доставка, монтаж въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и всичко останало", се уточнява в разследването на ЦЗПЗ.

(Скрийншот от статията в ЦЗПЗ, която е препечатана вече от доста сайтове)

Така, според публикацията, "Пирогов" си купува дигитален рентген за малко над 1,15 млн. лв., а МС превежда за същия апарат 2,4 млн. лв. В нея се обобщава, че за разликата до 2,4 млн. лв. т.е. 1,25 млн. лева няма данни нито за какво са похарчени, нито защо изобщо са опуснати.

Actualno.com си постави за цел да провери тези твърдения, защото ако са верни, става дума за сериозна злоупотреба – за каквато изглежда, според разбирането на редакцията ни, открито се намеква от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Справка в Агенцията за обществени поръчки сочи, че на 11-ти юни миналата година е обявена не една, а три обществени поръчки за образна диагностика, като общата им прогнозна стойност е почти 2,5 млн. лв. с ДДС.

Едната е за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална дигитална рентгенова система за диагностични и интервенционални изследвания. За доставчик е определена фирмата "Соломед" ЕООД с оферта за рентген "Multitom Rax", производство на Siemens, на стойност 1 150 182 лв. с ДДС.

Втората е за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на един компютърен томограф. Същата фирма е кандидатствала и е одобрена да осигури скенер "Somatom go. Top", произведен от Siemens, срещу 1 159 980 с ДДС.

Третата е за надграждане на мултимодална работна станция за визуализация и постобработка на медицински образи към компютърен томограф. Печели я "Соломед" с оферта от 143 998 лв. с ДДС.

Впоследствие се сключва и четвърти договор с фирмата "К Кънстракшън" ЕООД за изграждане на помещение за монтиране на апаратурата. Контрактът е на стойност 442 593 лв. с ДДС.

Тоест, заедно с помещението, в което да се монтира новозакупената система от рентген и скенер с работна станция за визуализация и постобработка на медицинските образи, вложената от "Пирогов" сума възлиза на 2,9 млн. лв. с ДДС.

"Във въпросната статия е изброена само една от доставките. Освен рентгена е купен скенер. Купен е и облак с четири работни станции", потвърди пред Actualno.com проф. Асен Балтов – представляващ УМБАЛСМ "Пирогов".

Той уточни, че целта на този "облак" е като се направи самото изследване, то да се качи в съответните апликационни програми.

"Искате да видите примерно дали има Ковид-19 на белия дроб, включва се тази програма и тя ви показва. Искате да видите съдова програма, веднага ви се подава. Искате да видите 3D-реконструкция, прави го. Всичко това се слага в облак и по тези образи може да се работи едновременно от четири места. Даже имаме увеличение на капитала с тази сума, което е направено с подпис на министър Ангелов (бел. ред. - проф. Костадин Ангелов, здравният министър от третото правителство на Бойко Борисов). Направени са помещения за монтиране на самите машини. Те са по-особени, тъй като има специфични изисквания на Агенцията по ядрено регулиране за обезопасяване. И рентгенът работи, и скенерът работи. Нашите пациенти минават през тази апаратура. Всичко е разплатено", каза още проф. Балтов.

Той добави, че сумата с ДДС е по-висока от тази, която е отпусната на здравното ведомство, като доплащането е от "Пирогов". По думите му, публичните средства са похарчени изцяло по предназначение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване