Проф. Асен Балтов атакува здравния министър д-р Стойчо Кацаров заради уволнението си

6372
Проф. Асен Балтов атакува здравния министър д-р Стойчо Кацаров заради уволнението си
Снимка: БГНЕС

Аз съм малко изненадан, снощи го разбрах буквално от медиите, с едно прессъобщение от здравното министерство, публикувано в 17:05 часа, в което се казва, че не съм си изпълнявал служебните задължения. Това нарушение обаче трябва да бъде доказано, а не е. Имаме едни констатации от една проверка и ние имаме 7 дни, които изтичат на 19 юли, за отговор. Това заяви бившият вече директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов във връзка с уволнението си.

По думите му пред bTV за 4 часа, на тъмно, в една стая, била извършена смяната на ръководството.

Прогноза на директора на "Пирогов": Делта коронавирусът ще ни удари по-бързо от очакваното

Разпространението на вариант Делта (индийския вариант B.1.617.2) на коронавируса ще бъде много по-бързо от очакваното. За това предупре...

Не съм аз този, който да иска разговор от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Като смяташ, че някой не си изпълнява задълженията, го викаш и му казваш. Министър Кацаров да каже дали и какво има извън проверките, обясни проф. Балтов.

Според бившия директор на „Пирогов” категорично имало сценарий. Той напомни за историята обществените поръчки, която раздуха сайтът на Кацаров (Център за защита правата на пациента) и която се оказа манипулативно представена – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Фиктивен прием на болни не е имало. Няма никакво точене на НЗОК, заявявам го категорично, подчерта Балтов. „Пирогов” не точи Касата, лекува своите пациенти качествено и го прави въпреки цената”, заяви бившият директор на „Пирогов”. Всички проверени 800 пациенти са лекувани от COVID-19, а след това е имало последващо лечение заради усложнения, например чернодробни. Безплатно е това лечение – ако отидете в друга болница, пакетът за доказване на постКОВИД синдром ще е между 400 и 600 лева, каза Балтов. Категорично не сме карали пациенти да плащат за лечение, покрито от НЗОК, добави той. Но призна, че при влизане по спешност, пациентите плащат лекарства, докато излезе резерв от медикаменти от болницата – до 24 часа. Проф. Балтов обаче припомни и, че при констатации от проверка има и съд, на две съдебни инстанции.

Проф. Балтов повтори и, че е възмутен от думите на ръководителя на НЗОК проф. Петко Салчев, че „Пирогов” взела 11 млн. лева допълнително, а не работила. Какво значи, че не е работила? Един лекуван пациент от КОВИД струва месечно 4000 лева, а клиничната пътека е 1200 лева, обясни Балтов. Никога „Пирогов” не е достигал 85% лимит и не го е превишавал, добави той.

Проф. Николай Габровски: Вулгарно е отношението на властта към болница “Пирогов”

 „Очевидно влизаме в нов цикъл, свързан с напрежение. Не мога да кажа дали е политическо решение, или лично, но е такова, ко...

Нямаме нито прозрачност, след като получаваме по мейлите, нито законност. Ще обжалвам решението за уволнението си, каза проф. Балтов.

"Пирогов" няма да върне 1 млн. лева - ще спечелим повече с лихвите от съдебните дела, които ще водим, убеден е проф. Балтов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com