Лидерите на Европа вечерят в София и говорят за иновации (ВИДЕО)

7165
Лидерите на Европа вечерят в София и говорят за иновации (ВИДЕО)
Снимка: eu2018bg.bg

„Дигитална Европа - изследвания и иновации“ е темата на неформалната вечеря на европейските лидери в София тази вечер (16 май) . Тя е организирана по покана на Доналд Туск, председател на Европейския съвет, а домакин е Бойко Борисов, министър-председател на България. Държавните и правителствени ръководители на 28-те държави членки на Европейския съюз се срещат в зала „Джон Атанасов“ на “София Тех Парк“, в навечерието на голямата Среща на върха утре (17 май).

Мястото е знаково за развитието на науката, предприемачеството и модерните технологии в България. Емблематична е и залата, носеща името на създателя на първия компютър - Джон Атанасов, който е с български корени, отбелязва БНТ.

В синхрон с иновативния дух на „София Тех Парк“ е и масата, около която ще седнат гостите. Тя е направена от плоскости от иновативен материал - реборд (re-board), на базата на рециклиран картон. 

Малко преди да се оттеглят, лидерите на държавите членки ще напишат върху масата пред себе си своите послания - символична следа от историческата среща в София. Плоскостите ще бъдат разглобени, рамкирани и изложени на специално място, посветено на първото Българско председателство на Съвета на ЕС за да може всеки, който желае, да ги види.

Дигитална Европа е един от четирите приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и на Триото, в което страната ни участва заедно с Естония и Австрия. Това е и една от основните теми в общоевропейския дневен ред и от „Програмата на лидерите“.

Лидерите от ЕС избраха да посветят дебата си в София на цифровизацията, която става все по-важна за ежедневието на 500-те милиона европейски граждани.

От една страна, Европа не може да си позволи изоставане в сравнения с другите развити икономики, а от друга – иновациите и високите технологии все повече ще определят качеството и стандарта на живот. Развитието на изкуствения интелект в частност поражда не само икономически напредък и надежди (например за по-добро здравеопазване, по-безопасен транспорт, по-чиста околна среда, повече устойчиво земеделие и др.), но и етични въпроси по отношение на запазване на обществените ценности.

Защитата на личните данни става все по-важна, но и все по-трудна с бързото развитие на нови форми за комуникация.

Освен цифровизацията, ръководителите на 28-те в София ще разискват и бъдещето на международното споразумение с Иран, след оттеглянето на САЩ. Те ще обсъдят и търговските отношения със САЩ. САЩ отложи решението си да наложи рестрикции за вноса на алуминий и стомана от Европейския Съюз за 1 юни, и лидерите на 28-те ще обсъдят дали и какви ответни мерки може да предприеме Европейския Съюз, ако решението на САЩ влезе в сила.

Срещата на върха се следи с голям интерес - 960 журналисти са тук от Европа и от целия свят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика