X
 
 

Манолова: Най-големият проблем пред българите са монополистите

1444 2
Манолова: Най-големият проблем пред българите са монополистите
Снимка: БГНЕС
Българските граждани имат огромни проблеми. Анализът на жалбите показва, че най-голям е техният брой срещу монополните дружества. Това са жалбите срещу топлофикации, ВиК дружества, фирмите за бързи кредити, колекторските фирми, банките и частните съдебни изпълнители.

Това обяви омбудсманът Мая Манолова при доклада си за дейността на институцията през 2018 година пред парламента. 

Манолова пак се изяви като защитник на народа срещу монополите

Дължат пари, но не и сумите, които им събират колекторските фирми. Проблемът е, че когато един дълг излезе от доставчик на обществена у...

Тя отчете двоен ръст на жалбите до нея, откакто е встъпи в длъжност през 2015 година. След монополните дружества, на второ място са жалбите по повод на социални и трудови права. На трето място пък са тези, свързани с правото на собственост и екологичните проблеми, както и свръх застрояването.

От данните в доклада става ясно, че двойно са се повишили и посещенията в нейната приемна, което според нея е доказателство за повишеното доверие към институцията.

Общо 12 890 са жалбите, адресирани до Манолова през изминалата година. 24 634 души пък са преминали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили съдействие от институцията. „Гражданите имат проблеми с администрацията и с начина, по който работят институциите. Те наистина имат нужда от институция, която да е на тяхна страна“, отбеляза Манолова пред депутатите.

Тя подчерта, че в работата си като омбудсман разчита много и на гражданското общество у нас. „Вече работим с над 300 неправителствени организации, които разполагат с необходимата експертиза и които са наши партньори. Благодарение на гражданските експерти и консултативния Конституционен съвет, в който са включени големи имена на юристи, ние успяваме да изработим решения, които са далеч от популизма и дават решения на проблемите“, каза Манолова.

В резултат на дейността си по конкретни проблеми, омбудсманът е упражнил правото си на косвена законодателна инициатива – внесени са 11 законопроекта и 2 искания до Конституционния съд. Според нея сред най-големите победи на институцията е спечелената битка, водена заедно с майките на деца с увреждания, довела да приемането на три нови законопроекта в социалната сфера.

Мая Манолова: Социалният министър се превърна от кошмар в приятел

„Прекарахме стотици часове в работата по реформата за хората с увреждания, по изработването на законите. Това, което свършихме, а...

С тях на практика започна реформа на политиките за хората с увреждания. За това Манолова отправи и специални благодарности към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за когото заяви: „От кошмар се превърна в приятел“.

Наред с другите инициативи, омбудсманът изтъкна изключително важната кампания, превърнала се в кауза – Европейската кампания срещу двойния стандарт на храните, която тя вижда като успешно финализирана, макар да предстои гласуване в Европейския съвет.

Сериозно място в доклада е отделено на дейността на омбудсмана като Национален превантивен механизъм (НПМ) – посещенията в местата за лишаване от свобода - затворите и следствените арести, психиатриите, социалните институции за възрастни и деца, бежанските центрове. През 2018 г. НПМ отчита напредък в подобряване на битовите условия на лишените от свобода в местата за задържане, разположени в Южна България.

Манолова обяви бъдещите си цели, на които ще отдели подобаващо внимание. 

"Следващите ми каузи са свързани с банките, бързите кредити, колекторските фирми и Закона за частния фалит. Вече съм внесла законодателни предложения за ограничаване на свръхправомощията на банките. Има известно забавяне в работата на правната комисия. Много се надявам да се организират своевременно“, заяви Манолова. Тя посочи, че работи и по предложения за налагане на правила за безобразията при колекторските фирми.

Изглаждаме луфтовете в скърцащото законодателство и проправяме пътеки в непроходимата администрация

С моя екип изглаждаме луфтовете, където законодателството скърца и проправяме пътеки, където администрацията е напълно непроходима. То...

Тя реагира остро на критиките от страна на ГЕРБ, че превишава правомощията си и посочи, че явно високият й рейтинг плаши "някои хора". 

Манолова призна още, че към момента няма планове да сменя позицията си, но това не означава, че "в някакъв момент не би могла да помага на хората и от друга позиция". 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Тая вече си заслужи 'сичките овации, въпреки негативите които беше натрупала като БСП функционер.
  • Тони Трайчова Цветанова от Равно поле ул.Изгрев 1 Тони Трайчова Цветанова от Равно поле ул.Изгрев преди 7 месеца Профил на трол?
    Знам кой са замесени във убийството на Янко Янков от Мусачево руската албанската и сръбската Мафия путиновия има връзките и средствата за операция извън Европа щете изпея Путин в мише дупка щете навра теб и цялата шайка разбойници така да знаеш момчето от КГБ
Дневен хороскоп за 10 декември
Дневен хороскоп за 10 декември

Овен Днес не очаквайте чудеса от себе си. Не е задължително всеки ден да е специален. Сега може да се насладите на истинско спокойствие. Телец Това...

Последно в Актуално