Манолова пак се изяви като защитник на народа срещу монополите

3187
Манолова пак се изяви като защитник на народа срещу монополите
Снимка: БГНЕС

Дължат пари, но не и сумите, които им събират колекторските фирми. Проблемът е, че когато един дълг излезе от доставчик на обществена услуга и отиде при колектор, той нараства в пъти. Причината е в лошите практики – начислявана на такси за консултанти. Отделно се използва и нова практика – арбитражи, които защитават заемодателя, без да се уведомява длъжника и следва присъда, коментира обмудсманът Мая Манолова темата със събиране на дългове от дружества доставчици на обществени услуги пред Нова телевизия. Манолова е юрист по образование.

Според Манолова тази практика е на ръба на закона, защото например в договорите с мобилните оператори не е предвидена процедура за арбитраж. На арбитражът не можеш да се защитиш, смята Манолова, която не посочи, че арбитражът е доброволно споразумение по своята същност. За да бъде отнесен един спор до Арбитражния съд, между страните трябва да е сключено арбитражно споразумение (арбитражна клауза), с което страните декларират, че са съгласни евентуален бъдещ спор между тях да бъде решен от арбитражен съд и приемат неговото решение.

Омбудсманът Мая Манолова започна конституционна битка за домашната ракия

Първата конституционна жалба на новия омбудсман Мая Манолова вече е факт. На 21 декември тя изпълни обещанието си отпреди няколко дни и...

Омбудсманът даде пример с гражданин, който дължи 5 лева на мобилен оператор. Операторът го осъжда и сега му се търсят 135 лева – заради такси и лихви. Длъжникът дори не е могъл да направи възражение, че задължението е изтекло по давност, възмути се Манолова. Ако сега на плати, ще се отиде на частен съдебен изпълнител, който ще начисли и своите такси, ще има нов хонорар за адвокат и ще се увеличи дълга с още 400 лева, смята омбудсманът.

Манолова посочи, че ще се бори да се въведат нови законови разпоредби – всички дружества, които предоставят обществени услуги, да не ползват колекторски услуги. Мисля, че това е справедливо, каза омбудсманът, според която фактът, че в повечето такива сектори има монополи, които са облагодетелствани. Истинският проблем е наглото отношение на монополите, смята тя. И неглижира факта, че всъщност има дълг в крайна сметка – „ставало въпрос само за 5 лева”. Смятам в най-кратки срокове да се справя с тези проблеми, категорична беше Манолова, известна с прякора си Голямата уста.

За финал омбудсманът каза и, че щяла да препоръчва на ЕРП-тата да си променят Общите условия. В тези на ЧЕЗ например обезщетение може да се търси ако нямаш ток цели 24 часа. Няма да оставя на мира и ЕРП-тата, и колекторските фирми – с помощта на медиите ще успея, закани се Манолова. Тя припомни токовия удар в „Люлин” от този уикенд, като все пак спомена, че изгорелият колектор е собственост на Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com