Маргарита Попова отново отказа еднозначен отговор дали ще е кандидат за президент

1293
Маргарита Попова отново отказа еднозначен отговор дали ще е кандидат за президент
Снимка: БГНЕС

За пореден път вицепрезидентът Маргарита Попова отказа еднозначен отговор на въпроса ще бъде ли нечия кандидатура на предстоящите президентски избори.

Тя беше уклончива на въпроса говорено ли е с нея да участва във вота на 6-и ноември от името на ДПС.

"Няма да се откажа, за разлика от хора, които много обичат да играят театър пред вас, от нито един глас на български гражданин, който е в защита на президентската институция, който я подкрепя, прави я силна, стабилна и надеждна. В една президентска кампания не може да се влиза предварително с репликите: "С този не искам, с този не трябва". Заедно, всички, българските граждани, иначе няма да я има нито България, нито гражданско общество, нито КС, нито конституционно правосъдие", каза вицепрезидентът Маргарита Попова на форум, посветен на 25-годишнината от създаването на Конституционния съд.

Одобрена е тарифата за заплащане от партиите на предизборните предавания по БНТ и БНР

Министерският съвет одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българ...

Изказването на Попова беше представено като извънпротоколно, защото протоколът не допуска на един форум приветствие едновременно от президента и вицепрезидента. Заради отсъствието на Росен Плевнелиев от страната беше пуснато видеообръщение от него към участниците във форума и към самия КС. Маргарита Попова обаче извънредно получи думата и говорейки за права, свободи, национална сигурност и конституционализъм, говори и за ролята на политическия лидер, предаде БНР.

Доминиращо в изказванията в официалната част на форума беше, че в този четвърт век институцията Конституционен съд се е наложила като гарант за опазване правата и свободите на гражданите. По думите на настоящия председател на съда, бившият главен прокурор Борис Велчев, е добре до съда да достигат повече дела. Затова той призова субектите с право да сезират върховния съдебен орган да бъдат по-активни. Похвали промените в основния закон, които допускаха жалби до съда да могат да пращат омбудсманът и Висшия адвокатски съвет.

На въпрос нуждае ли се конституцията от още промени, Велчев отговори с уговорката, да: "Най-малко конституционните съдии, които са призвани да пазят конституцията, трябва да апелират за нейната промяна. Да, нуждае се, например в частта за пряката конституционна жалба. Наличието на пряка конституционна жалба ще направи КС по-близък до хората. В много държави е така. Всеки гражданин може да се обърне директно към КС, разбира се, след като са изчерпани всички други средства за вътрешноправна защита".

В подкрепа на индивидуалната конституционна жалба се изказа и председателят на Венецианската комисия, който е гост на форума. Надежда, че в тази посока ще е следващата промяна на Конституцията, изрази и правосъдният министър Екатерина Захариева. На очакването на Борис Велчев, че на 25-ият си рожден ден съдът ще има своя сграда, Захариева отговори, че ще лобира за това пред Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика