Маргарита Попова: С президента си тръгваме така, както дойдохме - заедно

1847
Маргарита Попова: С президента си тръгваме така, както дойдохме - заедно
Снимка: БГНЕС

С Росен Плевнелиев излизаме от президентската институция така, както влязохме в нея – заедно. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова по време на пресконференция по повод петата година от встъпването й в длъжност.

По думите й днес е ден, в който всички поглеждат към президентската институция, към президентския им мандат. „Заявявам нещо, което трябва да бъде изходна позиция, заявена от моя страна. Ние с президента влязохме заедно на 22 януари 2014 г. и излизаме заедно като екип на 22 януари тази година“, заяви Попова, цитирана от Фокус.

"Не може да се стигне далеч, ако не преодолеем езика на омразата и разделението. Разделението води до проблеми. Разделението е първият проблем, който мъчи народа ни вече години наред", допълни Попова.

Надявам се следващата президентска администрация да се помири с истината и с реалността, каза Попова и призна: "Не може да се носим по повърхността. Имаме проблеми със стабилността на политическата система".

"Повече структурни реформи няма да решат проблемите, които разделят българското общество. Трябва да имаме национално единение, за да решаваме първостепенните задачи на хората – по-добро образование, здравеопазване, спокойствие", категорична е Маргарита Попова.

Първият проблем и въпрос, който мъчи народът ни вече години наред, е разделението в обществото, допълни Попова.

„На първо място много благодарности, топли, към малкия екип, с който работихме в тези 5 години и работихме с очи за България. Това беше лайтмотива на цялостната ни дейност в 5-годишния мандат. Всички колеги знаеха, че нашите теми са разположени в руслото между закона и словото", заяви Маргарита Попова. По думите й всички са работили просветено и вдъхновено.

„Научихме се заедно да наблюдаваме фактите и събитията и да ги анализираме през призмата на нашата институция, институцията президент и се научихме, че всяко емоционално или инстинктивно преживяване на различни факти, събития и слухове води до тежки разстройства на личността и разстройва културата в обществото. Надявам се следващата президентска администрация да работи с очи за България“, коментира още тя.

„Нас ни очакват избори, нова президентска администрация, която да работи в сговор с тази, която ще заварят, ново служебно правителство и нов редовен кабинет. Затова анализът със здраво стъпили крака на земята днес е повече от необходим. Може би най-важното послание, за хората, които ще дойдат след нас, което ще оставим на следващия екип е разделението в обществото, това е първият проблем и въпрос, който мъчи народът ни вече години наред. Съпровождаше ни в почти целия мандат", каза още тя

По думите й разединението означава поредица от тежки конфликти, противопоставяния, нараняване душата на хората и безсмислени пречки да управляват собствения си живот. Попова заяви, че има проблеми като последица от разделението, които се дължат на насажданата ежедневно омраза и агресия в обществото ни.

„Не може да се стигне далеч, не могат да се решават национални задачи, ако не предотвратим точно това. Даваме ли си сметка всички ние и вие журналистите също - защо е това разделение, кой подклажда тази омраза, нужна ли ни е, колко ни струва това. Много е важно да разберем колко ни струва това и кои са вдъхновителите, това нашенска работа ли е или не съвсем“, поясни тя. Попова допълни, че когато сме разделени в различни групи и групировки, личната отговорност се размива, а справедливостта умира.

Маргарита Попова отново отказа еднозначен отговор дали ще е кандидат за президент

За пореден път вицепрезидентът Маргарита Попова отказа еднозначен отговор на въпроса ще бъде ли нечия кандидатура на предстоящите прези...

Чакат ни тежки времена, които няма как да преодолеем с разделения, омраза и агресия, допълни тя.

„Всеки срещу всеки, група срещу група, структура срещу структура. Доникъде няма да стигнем, а идват избори. Този екип, който влезе с нас 2012 г. и който е тук в цялост, чака новите стопани на президентската институция. Благодаря ви, колеги, затова, че сте тук и ще ги посрещнете. Благодаря ви, че не използвате президентската институция за трамплин. Идват избори – посланията към партиите, новите правителства и новите стопани – да работим не за разделение, защото иначе няма да си намерим мястото на голямата географска карта“, заяви Попова.

Според нея, ако се водят непрекъснати войни по между си, ако правят война вътре в държавата между нас, пита ли се някой какво изнасяме навън.

„Може ли да правим война в собствената си държава и да претендираш, че изнасяш мир навън? На народа му омръзна от вътрешна война. Аз не искам да изнасяме война, а да изнасяме мир, бъдеще, настоящи и повече спокойствие. Ако не си оправим къщата и ако не седнем да се помирим, ако тази институция не успее да направи това в следващия мандат, всичко останало ще се интегрира около този въпрос“, подчерта Попова.

По думите й помилванията, убежищата и гражданите са получили председатели на комисии, които са работели вдъхновено и резултатите са добри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика