Маргарита Попова: Трябва да продължаваме да говорим за единение, за чисти човешки отношения

17805
Маргарита Попова: Трябва да продължаваме да говорим за единение, за чисти човешки отношения
Снимка: БГНЕС

Трябва да продължаваме да говорим за единение, за чисти човешки отношения. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред Нова телевизия.

Не може и няма как да се говори за разединение в президентската институция. На мен ми се иска, когато има опасност за институцията, когато има опасност да се отклоним от предвидените рамки, в които е регламентирана нашата институция, да имам правото да се обаждам, за да съхраним президентската институция, каза вицепрезидентът.

Ние сме избрани в една листа, влезли сме заедно и заедно трябва да излезем и така ще бъде, подчерта Попова. Действително в нашата президентска двойка нещата, които се случват са по-различни от това, което беше преди две и три години, призна тя. Аз черпя властта си от конституцията, заяви тя.

Вицепрезидентът се избира не за да му се превъзложат правомощия от президента. Но вицепрезиедентът е такъв и без да му се превъзложат тези правомощия. Конституционните законодатели много мъдро са направили, когато са определили правомощията. Президентът ще си остане нашият президент, заяви Попова в отговор на въпрос дали тя би могла да поеме президентския пост.

Когато видя, че конституцията се нарушава или има опасност да се излезе от конституционните изисквания, аз предпочитам да се обадя, да кажа, подчерта вицепрезидентът.

Всички решения, които излизат от нашата институция трябва да бъдат класа, трябва да са на ниво. Ако вие видите, че нещо не е наред, утре ще ме питате, а защо не взехте отношения. Хубаво е президентът и вецепрезидентът да говорят по такъв начин, че гражданите да го разбират. Трябва да има уважение към закона, да има правно съзнание. А не да се търси конфронтация сред институциите. Не е добре така. Когато има разминаване, трябва да се търси законът и да се търси решение, убедена е Попова.

Институцията беше мижава преди ние да станем президент и вицепрезидент, добави тя. И се аргументира - както виждате президентът има едни функции, вицепрезидентът – други.

За подслушването по времето на Бойко Борисов, когато тя единствена се противопостави, че не може да бъдат подслушвани политици просто така, Попова обясни, че отстоява позицията си и не я е променила. "Няма как да подам оставка, защото от това ще пострада институцията. А институцията президент е фактор на стабилност в държавата. И винаги когато има опасност да бъде дестабилизирана, аз ще обявявам позицията си, ако има външни влияния. Затова ще си стоя на мястото и ще работя така, както повелява законът. Когато имаме грешни стъпки или се отклоняваме от конституционния коловоз, защо един от двамата да не го каже", каза Попова.

Не е на дневен ред да ставам служебен премиер, отговори на въпрос тя и подчерта, че има много какво да прави на поста си и не смята предсрочно да го напуска.

Все още не е узряло обществото дотам, че да допусне хора, които знаят и могат, да излязат и да кажат : Аз искам, защото…". Освен това все още се смята, че главният прокурор е политическа длъжност и политиците могат да си позволяват и да посочват кой да е главен прокурор, обясни вицепрезидентът. Не съм мислила и не е било нужно да искам да ставам главен прокурор, заяви в заключение Попова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика