"Медиана": Срив в рейтинга на Борисов - 6% само за месец

11408
"Медиана": Срив в рейтинга на Борисов - 6% само за месец
Снимка: БГНЕС

Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Само евентуална партия на Слави Трифонов би застрашила сериозно статуквото, смята политолог

ГЕРБ е стабилна. Лидерът Бойко Борисов има пълното одобрение в своята партия. Това каза политологът проф. Тодор Галунов в интервю за аг...

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Единственият политик от ГЕРБ във властта, чийто рейтинг не се е понижил в последните месеци, е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов. За месец той е загубил 6 % от личния си рейтинг, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е с минус 3 на сто.

Слави за депутатите: Върнаха се от почивка, за да почиват след няколко дни пак

Слави Трифонов коментира в профила си в социалната мрежа Facebook началото на новия политически сезон, който започна с извънредно засед...

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов" и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Да протестираш срещу корупцията, е като да протестираш в името на това да се признаят резултатите от някакъв си референдум - вятър работа

Така Слави Трифонов коментира в своя Facebook профил мащабното гражданско недоволство в Букурещ от снощи (10 август), когато на площад ...

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика