Местан: Явно няма да пием кафе с Борисов

29385
Местан: Явно няма да пием кафе с Борисов
Снимка: БГНЕС

Лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан се уговаряха през медиите да "изпият едно кафе" в центъра на Кърджали, но към момента изглежда, че такава среща няма да се състои.

Поканата бе отправена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при срещите му в Кърджали, който заяви: "Ние сме длъжни с Местан да изпием на центъра едно кафе, но това не значи коалиция". Лютви Местан му отговори, че го кани в ресторант "Ориентал" в центъра на града, Борисов предложи кафе "Френд", и той да плати сметката. "В Кърджали сметките ги плаща Местан", заяви лидерът на ДПС.

Местан: За разлика от Борисов аз не съм крадец на чужди квоти

Очаквам законът да възтържествува, защото указът на президента Плевнелиев е в нарушение на закона т.е. в нарушение на Изборния кодекс. ...

Малко по-късно от пресцентъра на партията му дойде ново съобщение, в което Местан заявява, че явно лидерът на ГЕРБ не е бил искрен в поканата си и изглежда, че срещата няма да се състои. Едновременно с това, пред журналисти в Кърджали, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговаряше на въпроси за какво биха разговаряли. Хронологията на поканата за срещата започна тази сутрин, когато Борисов заяви:

"И аз, днес излизам в Кърджали, и го казвам пред всички хора, че българските мюсюлмани трябва да са мост с ДПС, които са наши противници в парламента. Какво по-нормално има, ако искаме да не разрежем детето живо (понеже се връщам на Соломоновската приказка), ние сме длъжни, с Местан, да слезем за половин час, да изпием на центъра едно кафе. И тогава, и мюсюлмани, и християни, и всички ще видят, че има граница, която не се прескача от никой. Не се режат бебета. Това не значи коалиция, това не значи, че не сме диаметрално противоположни по много неща. Но това е знак към всички и най-вече към Станишев, че няма проблем с Кърджали. Нито аз ще насъскам българските мюсюлмани, които са в ГЕРБ, нито те да не го правят. Ако има някакъв конфликт, проблем някъде точно тук е политическата отговорност и майсторлък политически да седнем и да кажем: „Дайте там, където е малко по-деликатно, да бъдем по-толерантни взаимно”. Затова казвам, че те може да са мост, а не пропаст. И същото е с българските изселници. Те трябва да са мост между България и Турция, а не пропаст. Ама „Атака” налагала омраза. „Атака” си замина с това поведение, да подкрепя БСП и ДПС да ги държи на власт. Аз не знам как биха излъгали повече хората, че те са националистическа партия", каза Бойко Борисов.

Отговорът на лидера на ДПС Лютви Местан дойде през пресцентъра на партията: Ние с г-н Борисов в Бояна сме пили кафе, какво остава за Кърджали. Тогава заради нелепа случайност, аз бях некакен гост, а той - неволен домакин. Сега съм готов да си разменим ролите. Т.е. готов съм да бъда неволният домакин, е отговорил лидерът да ДПС Лютви Местан. Очаква се да пристигна в Кърджали към 16,30, срещата ми с актива е от 17, 30 в кв. "Възрожденци", ресторант "Ориентал", отговаря Местан. "Предвид на анонса му, че оттук нататък срещите му ще бъдат само публични, мисля че ресторант "Ориентал" е добро място за среща между Местан и Борисов. Очаквам го", заявява лидерът на ДПС.

Ще се срещна с Лютви Местан в центъра на Кърджали в кафе „Френд”, заяви в Кърджали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Срещата ще е малко след 16,30 часа, дори аз ще платя сметката, добави Борисов.

В Кърджали сметките ги плаща Местан - отговори лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан се оплаква на Европа от дискриминация, Станишев призова Плевнелиев да размисли

Президентът Росен Плевнелиев в момента стои като кулата в Пиза, а тя е наклонена към страната на ГЕРБ. Бойко Борисов се дължи като до...

Бойко Борисов отговори на въпрос на журналисти в Кърджали - защо би се срещнал с лидера на ДПС, и какво ще си говорят: "Аз не гледам лидерите, а хората зад тях – когато обиждаш ГЕРБ – обиждаш милиони и сто хиляди избиратели; когато обиждаш ДПС – обиждаш 400 000 – 500 000 избиратели; когато обиждаш БСП – обиждаш 750 000 – 800 000 избиратели, български граждани", каза в Кърджали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Трябва да сме малко по-умерени в изказа си – може пак да сме различни, пак да сме конкуренти, пак да не сме партньори, но да има малко уважение”, допълни той.

"Знаех, че лидерът на ДПС Лютви Местан е в региона и казаха, че би било правилно за българските мюсюлмани и мохамедани, християни в ДСП и тези, които са в ГЕРБ, да не бъдат слагани както щит в двете партии, а да бъдат мостове между партии, да бъдат хората, които гарантират стабилността и етническия мир, а не да бъдат конфронтирани. И, че ако си изпия едно кафе на центъра на града, те ще видят, че отношенията между нас не да се води война", допълни Борисов.

„Местан след това се е обадил до медиите и е казал, че в 16.30 ще е там, и ако иска – да заповядам. Аз мислех да се прибирам за мача, но ще остана – ще отида да видя джамията, която сме ремонтирали. Надявам се, че няма да ни подслушват. Повярвайте ми нищо тайно няма, освен една добронамереност към всички политически партии, които са в парламента и извън парламента”, каза още той.

На въпрос, какво ще си говорят с Лютви Местан, Борисов отговори: Понеже ми омръзна Станишев да обявява Кърджали като място, което някой иска да го вземе, да го отделя от България, да го напада... Затова казах, че българските мюсюлмани и мохамедани, които са в ГЕРБ и в ДПС, не бива да бъдат конфронтирани нито помежду си, нито с християните, обясни Борисов.

За мястото Борисов обясни: В центъра е дал един ресторант, не го запомних, но това не е най-важното. Няма тема, която да предизвика този разговор освен една – етническата толерантност, спокойност, стабилност на населението в този регион. И когато лидерите на две партии, диаметрално противоположни в парламента, покажат на хората, че няма да си удрят шамари, а могат да изпият едно кафе. Това е само от плюс за държавата. Разбира се, ако нещо има, бих говорил с него и за ЦИК, че ГЕРБ никога не е саботирала някаква дейност на някоя комисия и ако ни дадат съответно зам.-председателското място, то председателското място ни отива като първа политическа сила, мога да му гарантирам, че по никакъв начин няма да саботираме или да пречим на Избирателната комисия. Вие видяхте, че дори един Цветозар Томов предложихме, който е един от най-яростните ни критици през годините. Искаме само да е прозрачно, публично и честно състезание.

Местан изплака: Президентът ни взе едно място в ЦИК и го даде на ГЕРБ

Указът на президента за бройката на членовете в ЦИК е в абсолютно грубо нарушение на Изборния кодекс и на тази пропорция, защото прези...

На въпрос, би ли Борисов разговарял на кафе със Сергей Станишев, той каза: „Той много пъти е идвал при мен на кафе. Така, че с удоволствие пак”.

Явно Борисов е бил неискрен в желанието си за кафе с Местан, това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в коментар на поканата на Бойко Борисов." Нещо го е притеснило. Може би не е очаквал, че ще приема да бъда домакин. Сега променя часа, предложен от него самия. Той знае, че в 17:30 часа започва срещата ми с актива на ДПС. И никоя футболна среща не стои по-високо от уважението ми към членовете и симпатизантите на ДПС, за да ги накарам да чакат края на един или друг мач. Като домакин, вече уведомих г-жа Цачева, че ги чакам в 16:35 часа в една неутрална територия, каквато е „Марая" до хотел „Арпезос”. Разбирам, че среща няма да има", заявява лидерът на ДПС Лютви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика