Местан: Президентът мълчи по важните въпроси

8078
Местан: Президентът мълчи по важните въпроси
Снимка: БГНЕС

Силно кънти отсъствието на най-важната тема - демократична ли е днешната власт и формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема. Тежкото политическо противопоставяне не е останало зад гърба ни.

Това заяви в декларация от името на своята група лидерът на ДПС Лютви Местан, минути след обръщението към Народното събрание от страна на президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Местан не се съгласи с твърдението на президента, че "тежкото политическо противопоставяне" е оставено зад нас. Според Местан "езикът, задаван от две от управляващите партии в четворната коалиция, е ярък пример за самоцелно политическо противопоставяне". Лидерът на ДПС посочи, че демократичността на процедурата не обуславя и демократичността на управлението и много диктатури са дошли след демократични избори. "Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата, а в две от управляващите партии се чуват непрекъснато езикът на остракирането", каза Местан. Той посочи, че най-после се е чуло изказване на премиера по тази тема, но е отивало на президента да я коментира, а той мълчи.

ДПС вижда много разумност в идеята за провеждане на месеца на политическите консултации, посочи Местан. "Днес президентът звучеше бодро, оптимистично, чухме много добри намерения", отчете Местан и призна, че това може би е нормално, тъй като именно президентът би трябвало да зарежда обществото с оптимизъм, но от друга страна обществото отдавна е уморено от приказки.

Време е да поставим големия въпрос - какво се промени от март 2014 до март 2015 година, каза Местан и попита в името на какви цели се е стигнало до решението за "плавен преход към политическа стабилност", в резултат на който да има среда за ключови реформи. Съгласието постигнато на срещи при президента преди предсрочните избори е имало два основни елемента - да не се повтарят отречени модели на управление и да се върви към съгласие без реваншизъм, посочи Местан.

Очаквахме да чуем оценката на президента дали тези два елемента са изпълнение, каза той и посочи, че "категорична оценка на ДПС е "не" - и двете условия са нарушени, а тази формула на властта беше отречена от българските граждани".

Вярно е, че на срещите при Плевнелиев са били обсъдени ключови реформи, но при това управление думата "реформа" започва да губи собствения си смисъл, каза Лютви Местан. Изреждането на оперативни цели и задачи на едно или друго министерство не е реформа, добави той. "Когато вчера чуваме със силен апломб, че НАП ще уведомява по ЕГН гражданите за техните дължими вноски - това не е реформа, а административна процедура", категоричен бе той.

В образованието дебатите за голямата реформа ще са започнали, ако имаме ясното съзнание, че проблемът на проблемите е в ранното отпадане от училище, каза Местан и обяви, че "докато не се постигне съгласие, че проблемът решава чрез 100%-тово обхващане на всички деца във формите на предучилищна подготовка и възпитание, няма да сме направили никаква реформа". "Ще знам, че нещо се случва в образованието, когато хубавите новини за нова детска градина в центровете на големите градове бъде поне веднъж бъдат съчетани с новината, че е открита детска градина и в сливенския ромски квартал, където за 20 000 деца няма нито една детска градина", обясни лидерът на ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика