Местан: Различията не са ни проблем

13367
Местан: Различията не са ни проблем
Снимка: БГНЕС

Различията не са ни проблем - това каза председателят на ДПС Лютви Местан на заключителния концерт на конкурсите „БУКЕТ” 2013 - 2014 г., предаде „Фокус”.

„Това събитие може да се нарече историческо. За първи път на една сцена ние ще представим цялото културно богатство на България – богатството на етно-религиозното многообразие на република България. Това е толкова ценно, че заслужава да се определи като дар Божи. В една родопска песен, в един и същи стих, са съвместени разноезични лексеми, думи от два различни езика, които обаче назовават най-святото майката. „Онайко, мила майчице”.

Местан: ДПС може да подреди листата си публично

ДПС може да подреди кандидатите си за европейски депутати на публично заседание. Това подметна лидерът на партията Лютви Местан в кулоа...

Различията не са конфронтационен източник. Те са богатство, което трябва да ни радва. Това е предупределеността, която трябва да приемем, защото ние сме на Балканите, на един сложен кръстопът, но днес ще стане ясно, че това не е само географски кръстопът, а е нещо по-сложно. Това е един ментален кръстопът, кръстопът, на който се срещат различни езици, култури, етноси, предопределени да живеят заедно”, посочи Местан.

„Ние можем да бъдем заедно един до друг. Това е островното съсъществуване на различията. Магията обаче е друга – не просто да живеем един от друг, а един с друг. Докосват се без да се асимилират. Затова ДПС чрез създателя д-р Доган издигна концепта на заедността като философия на провежданата от нас политика и ние имаме самочувствието да бъдем един от важните архитекти на българския етнически модел. Ние сме по на изток от съседите ни Македония, Сърбия, но далеч преди тях се оказахме на Запад”, допълни Местан.

„Скъпи участници в националния кръг на конкурсите „Букет”. Добре дошли в храма на българската култура – НДК. Виждам във ваше лице пратениците на толерантността. Днес тази сцена е сцената на българския етнически модел – най-ценния капитал на България. И нека България бъде в усмивките, в културата на етносите и в толерантността. Да бъде толерантност!”, каза още Лютви Местан.

Концертът е под патронажа на д-р Ахмед Доган, който днес не е на награждаването. На него присъстват министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева, министър на културата Петър Стоянович, зам.-министърът на културата Велислава Кръстева и народни представители от ДПС, дипломати, гости.

ДПС напуска кораба!

Кафето между Местан и Борисов, както и ефектът от него в пленарната зала при прегласуването на членовете на ЦИК, разбира се, разбуни ду...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика