Миков омаловажи предложението да няма давност за престъпления на комунизма

7689
Миков омаловажи предложението да няма давност за престъпления на комунизма
Снимка: БГНЕС

Претопля се една манджа. През 2001 година Иван Костов прие подобен закон, може би от там са взели идеята. Няма нищо оригинално в това. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков относно предлаганите промени в Наказателния кодекс (НК) за отпадане на давността на престъпления по време на комунистическия режим, предаде репортер на БГНЕС.

"След няколко месеца след това Костов трагично загуби изборите. Вносителите са неговите последователи - Методи Андреев, Радан Кънев", заяви Миков.

Според него законопроектът няма никакъв юридически смисъл. "Той е една основа за политическо противопоставяне и, може би в контекста на подмяната на историята. Априлското въстание да стане майско, да се зачеркне 9-ти май като Ден на победата", добави Миков.

"С по-голяма кресливост и осигуряване в медиите да се внушават на обществото тези, които да го откъснат от социално-икономическите реалности, които са първа отговорност на обществото и правителството", каза още лидерът на БСП.

Носталгията по комунизма - Народният съд

Може би остарявам, но все по-често се връщам в мислите си към комунистическото ни минало. И това според мен съвсем не е случайно. Въпре...

Законопроектът

Съгласно предложението без давност ще са още престъпления срещу мира и човечеството, престъпления, мотивирани и извършени на база радикална религия, както и продажба на опасни оръжия и материали, включително ядрени, на диктаторски режими. Без давност се предлага да бъдат и престъпления по глава V и глава VI от Особената част на Наказателния кодекс във връзка с дейността на банки, задгранични, външнотърговски, пенсионни, здравноосигурителни и гаранционни фондове.

Добавят се и нови членове в НК, в които се уточняват термини като „физическо унищожение”, „поробване”, „депортиране или насилствено преместване на население”, „изтезание”, „насилствено забременяване”, „преследване”, „апартейд”, „насилствено изчезване на лица”. За последния термин дословно е записано, че това е арестуването, задържането или отвличането на лица от или с разрешението на държава или политическа организация, последвано от отказ да се признае това лишаване от свобода или да бъде дадена информация за съдбата или местонахождението на тези лица с цел да бъдат лишени от правна защита за продължителен период от време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика