Минчев счита, че ще има наказания за депутатите, участвали в свадата в парламента

4449
Минчев счита, че ще има наказания за депутатите, участвали в свадата в парламента
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Никола Минчев счита, че ще има наказания за депутатите, участвали в свадата в парламента. Това стана ясно от думите му пред медиите по повод напрежението между депутатите Костадин Костадинов и Искрен Митев в пленарна зала, което едва не ги докара до бой и наложи обявяване на почивка.

"Обсъдихме го още в почивката с г-н Вигенин (Кристиан Вигенин водеше днешното заседание) казуса и решихме, че на Председателски съвет ще го обсъдим и ще видим какви мерки да предприемем", каза Минчев. Според него поведението на депутатите в зала е недопустимо. "Не може такова нещо да се случва в Народното събрание", каза Минчев и уточни, че визира и двамата народни представители Костадинов и Митев. 

Той предположи, че на Председателки съвет ще се реши, че ще има някакво наказание и за двамата, като ще бъде преценено кой с каква тежест е допринесъл за ситуацията.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда, че  по отношение на народните представители по време на пленарното заседание, може да се налагат дисциплинарни мерки. Те са общо 6, сред които "напомняне", "забележка", "порицание", "отнемане на думата", "остраняване на от заседание" и "отстраняване до три заседания". Правилникът на депутатите предвижда още забележка да се прави от председателя към народен представител, който се е обърнал към свой колега или колеги с оскърбителни думи, жестове или със заплаха. В правилника е описано още, че порицанието, се налага от председателя  на депутат, който нарушава реда на заседанието или е създал безредие в залата. Всъщност от правилника става ясно, че председателят е този, който налага наказание и това се отнася и за председателстващите заседанието, а Председателският съвет подпомага работата на председателя на парламента и сред задачите му е да съдейства за постигане на съгласие при възникнали конфликти между различни парламентарни групи, както и по процедурни и организационни въпроси от дейността на Народното събрание. Това обяснява защо Вигенин и Минчев са решили наказанията да бъдат обсъдени в по-широк формат. 

Минчев отговори и на искането на "Възраждане" за официално извинение от страна на "Продължаваме промяната". "Не, чак официално извинение от групата не ми се струва необходимо, но самият казус засяга двамата конкретни народни представители", каза още Минчев.

Той заяви, че не би обвинил младостта за случилото се, тъй като тя не е порок. "Не помага влагането на много емоции в парламентарната дейност. Аз се опитвам да давам пример за по-малко емоции. Прекаленото изразяване на емоции, може да доведе до ненужни страсти", коментира още председателят на Народното събрание. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com