Министър Янев: Вече има сигнали за купуване на гласове

1537
Министър Янев: Вече има сигнали за купуване на гласове
Снимка: БГНЕС

Вече има сигнали за купуване на гласове, но в крайна сметка има създаден механизъм между прокуратурата, ДАНС и МВР, които са по места във всички райони на страната, работят в пълен синхрон и координация, и отговарят на сигналите. Това каза вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Стефан Янев.

Относно провала на машинното гласуване и възможността за касиране на изборите, вицепремиерът каза, че в Конституцията няма хипотеза за касиране на изборите.

Във връзка със заплатите в армията, министърът каза, че нямат ресурс за повишаването им, но са намерили определени резерви.

"От 1 април ще бъдем в състояние да повишим т.нар. порционни пари – или парите, които се дават за храна".

Сумата, която се дава за храна в МВР, е 120 лв., а в армията е 90 лв. От 1 април тя също ще стане 120 лв. Министърът уточни, че става въпрос за всички военнослужещи, не само за тези, които са по границата.

За парламентарните избори у нас всички съоръжения по границата ще работят нормално, допълни Стефан Янев, цитиран от бтв.

„Ще осигурим на границата един нормален пропускателен режим, какъвто го има всеки ден. Не говорим за извънредни мерки. Става въпрос за нормално протичане на процедурите на границата за преминаване на хора, стоки и товари.

Идеята е, че правителството и органите извън Изпълнителната власт си вършат работата съобразно техните задължения и законовата рамка в страната и това, което съм казал е, че наше задължение е да осигурим еднакви права на всички избиратели. Нашите съоръжения ще работят в нормален пропускателен режим”.

Относно ограничаването на гласуването в Турция до консулствата и посолствата вицепремиерът заяви, че това е едно политическо говорене. "Изборите са организирани на базата на Избирателния кодекс и там е казано, че в Турция ще има 35 избирателни секции и ние изпълняваме закона".

Оградата по границата не е достроена, защото има един участък, който е един от най-трудните, каза министърът.

"Ще ви задам един риторичен въпрос - коя ограда е спряла хода на историята. Сложен е въпросът, защото ние трябва едновременно да имаме работеща граница с нормални добросъседски отношения и в същото време мигрантският проблем е на границата и ни чука на вратата".

Местан се оплака, че ДПС му взели мястото за заключителния митинг-концерт в Кърджали

Партията на Лютви Местан - ДОСТ, обвини в търсене на провокация ДПС заради мястото, където ще бъде проведен заключителния митинг-концер...

Няма спор дали трябва да достроим оградата, но няма и конкретни планове кога и как отделните участъци ще бъдат достроени, допълни Янев.

По думите му ще бъде обявена обществена поръчка, ако се реши да се достроява, но в момента той не е запознат с такива конкретни планове.

Във връзка със заплахата на Ердоган и опасността големи групи мигранти да тръгнат към границата ни, Стефан Янев смята, че това е по-скоро в контекста на техния предизборен момент преди референдума.

„Оценяваме възможния риск, макар че е трудно да се каже, че точно президентът на Турция ще организира масово тези хора да дойдат на нашата граница. Оценяваме този риск много сериозно и имаме планове за реакция, както МВР с техните сили, които са на границата, така и българската армия в нейните възможности да подпомага този процес. Имаме възможност да затворим границата за кратък период от време, но това не е хубаво за никой”, заяви Стефан Янев.

Той допълни, че има отделни представители на европейските сили, които участват в охраната на източната и на другите граници. Има възможност да дойдат и по-големи подкрепления, но по думите му такива преговори не се водят, защото няма такава заплаха. Каквото е необходимо превантивно, всичко е направено, категоричен беше министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика