Министър Пулев: С Абу Даби развиваме две приоритетни оси

1519
Министър Пулев: С Абу Даби развиваме две приоритетни оси
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

„Министерството на иновациите и растежа е ресорното министерство за връзка с международни инвеститори. Развиваме приоритетно диалога с Близкия Изток. Имахме успешни визити в Обединените арабски емирства, под егидата на президента Румен Радев, в Катар, Саудитска Арабия, Турция, Израел. Радвам се, че продължаваме активния диалог с вас по приоритетната ни ос – големи инфраструктурни проекти в дигитализацията и транспортната свързаност.“

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на срещата си днес с представители на AD PORTS GROUP. Той бе поканен на срещата от вицепремира по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. AD PORTS GROUP е най-големият оператор на мултифункционални пристанища в света и е със седалище в Абу Даби, Обединените арабски емирства. Групата има водещи позиции и в управлението на икономически зони и процеси на дигитализация.

Министър Пулев обяви колко фирми от Област Пловдив ще получат европари по Плана за възстановяване

Общо 340 фирми от Област Пловдив ще получат над 50 млн. лв. по двете отворени до момента процедури от Плана за възстановяване и устойчи...

Още: Компания от Абу Даби с интерес към български пристанища

По време на срещата министър Пулев подчерта, че „България има значителен потенциал за инвестиции във високите технологии, изкуствения интелект и въглеродно неутралните индустриални зони. Тези сегменти създават предпоставки за привличане на големи производства в България и усилията ни са в тази посока“, посочи още той.

Министърът изтъкна, че България е в ТОП 3 на държавите с най-много и квалифицирани IT специалисти на глава от населението и че именно в нашата страна се намира най-големият в Източна Европа Институт за изкуствен интелект и компютърни науки INSAIT.

„Нашият екип започна изпълнението на цялостна визия за индустриализация на България. Обособихме най-голямата в страната специализирана индустриална зона в сектор аутомотив и автомобилно оборудване, на 15 километра от сърцето на столицата и близо до квалифицирана работна ръка. Това е само първият етап от комплексната ни стратегия за ускоряване развитието на индустриалните зони“, добави Пулев.

Александър Пулев: МИР сключи нови 51 договора по Плана за възстановяване

Първите фирми в България, които ще получат финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), вече са 911, след като Министерс...

До дни Министерството на иновациите и растежа ще обяви отварянето на голям европейски ресурс от над 200 млн. лв. за подкрепа на индустриалните паркове и зони у нас. „Ще обособим цяла екосистема от икономически зони, които да отговарят на най-високите стандарти на инвеститорите както като качество на инфраструктура и свързаност, така и съгласно изискванията за „зелен преход“ и въглеродна неутралност“, обясни още министър Пулев.

По думите му, в лицето на най-големия оператор на мултифункционални пристанища в света, с водещите си позиции в управлението на дигитализация и икономически зони AD PORTS GROUP е стратегически партньор за България. „Вярваме, че това партньорство ще ни помогне в развитието на двата ни ключови приоритета – транспортната свързаност и дигитализацията“, каза в заключение министър Пулев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика