Министър Светлан Стоев: България подкрепя Икономическия план за демократичното развитие на Беларус

1970
Министър Светлан Стоев: България подкрепя Икономическия план  за демократичното развитие на Беларус
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази подкрепа и солидарност с народа на Беларус в усилията му за изграждане на демократично бъдеще и приветства Икономическия план на ЕС за страната по време на заседание на Съвета „Външни работи“ в Люксембург.

„България подкрепя Икономическия план за демократичното развитие на  Беларус, предвиждащ помощ от 3 млрд. евро, който да бъде активиран при положителна промяна в страната. Белоруският народ има право на свободно развитие, икономическо възстановяване и по-добро бъдеще“, заяви министър Стоев по време на проведената неформална среща с опозиционния лидер Светлана Тихановская.

Светлан Стоев ще участва в Срещата на външните министри

Министърът на външните работи Светлан Стоев ще води българската делегация за Срещата на външните министри и Срещата на върха на държавн...

Във връзка с продължаващото влошаване на ситуацията в Беларус и все по-репресивния подход спрямо гражданското общество и опозицията в страната Съветът „Външни работи“ прие четвърти пакет ограничителни мерки, в който са включени и пряко отговорни лица за отвличането на полета на „Райънеър“ на 23 май 2021 г. Беше взето политическо решение за налагане на секторни икономически санкции, които съществено да засилят натиска върху режима на Лукашенко. Съветът потвърди своята единна и категорична подкрепа за народа на Беларус и правото му на демократичен избор, като обсъди начини за допълнителна подкрепа на ЕС за белоруската опозицията и гражданско общество.

Дневният ред на СВнР включваше още дискусии по Ирак и отношенията ЕС - Латинска Америка, както и преглед на широк кръг актуални външнополитически въпроси.

„Напълно подкрепяме усилията на иракското правителство да извърши икономически, политически и социални реформи, както и да продължи позитивните промени в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Успехът на тези усилия е от огромно значение за стабилността и сигурността на Ирак и региона“, заяви министър Светлан Стоев в изказване и от името и на външните министри на Австрия, Чехия, Хърватия и Полша по време на работна сесия с иракския им колега Фуад Хусейн. Европейските министри подчертаха ключовото значение на провеждането на честни, прозрачни и приобщаващи избори на 10 октомври 2021 г. и потвърдиха готовността за изпращане на наблюдателна мисия на ЕС, ако условията позволяват. В хода на дискусията министрите на държавите членки призоваха за съблюдаване на върховенството на закона, правата на човека, за засилване на сътрудничеството по борбата с тероризма, управлението на границите и миграцията. Дадена бе висока оценка за усилията на иракското правителство за деескалация и сближаване на позициите на държавите от региона.

В рамките на Съвета бе обсъдено укрепването на отношенията на ЕС с държавите от Латинска Америка и Карибите (ЛАК), включително засилване на политическия диалог, проучване на възможностите за провеждане на Среща на върха до края на годината. Акцент бе поставен върху взаимодействието в подкрепа на мултилатерализма, засилването на търговско-икономическото сътрудничество, възстановяването от пандемията и достъпа до ваксини.

Светлан Стоев: Външнополитическите ни приоритети остават непроменени

Приоритетите на България във външната политика остават непроменени. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев на среща с Д...

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел представи резултатите от неотдавнашните си посещения в Ливан и Индонезия. Разгледани бяха отношенията ЕС – Русия и ЕС – Турция в контекста на предстоящите дискусии на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г. Сред обсъдените въпроси бяха също така Близкоизточният конфликт, Мали, Етиопия, диалогът Белград – Прищина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика