Митничарите сега вземат подкуп за себе си, не за партии, според Танов

5103
Митничарите сега вземат подкуп за себе си, не за партии, според Танов
Снимка: БГНЕС

Не мислите ли, че закриването на митница означава, че държавата всъщност не може да се справи с корупцията? На този въпрос шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов даде пример с Видин, където се намалила администрацията, за да има ефективност. Там 120 администратори обслужвали 80 митничари – затова е имало закриване на териториално звено.

Танов отговаряше на въпроси и във връзка със Свиленград. Той увери, че централното наблюдение с техника – рентген например, ще вдигне превенцията срещу корупция.

Танов допуска затварянането и на друго териториално митническо учреждение

Не изключвам в бъдеще и друго териториално митническо учреждение да бъде закрито, с цел увеличаване на състава, който работи пряко. Тов...

Проблемът е сериозен, но сигурно не повече, отколкото в други административни звена, даде Танов оценка пред bTV. Към ръководството на митниците, даже не към централното управление, няма схеми за събиране на пари за политически партии включително. Дори службите твърдели, че средствата, събирани на границата като корупционни практики, отивали за задоволяване на нуждите на митничарите, не за определени партии, по думите на Танов. Той каза, че по времето на Орешарски не било така – натискани били митничари да събират пари, за да ги „доставят” за хора с високо положение извън системата.

Определено мога да кажа, че имам принципи, които спазвам, каквато и да е цената. Нямам обаждане от политическо лице, но това не означава, че под мен няма такъв натиск, уточни Танов на въпрос дали него го натискат в стил „Орешарски”. По отношение на кадровата дейност не приемам никакъв компромис, подчерта шефът на Агенция „Митници”. Той е убеден, че няма корупция на ниво началници на митнически пунктове.

За Тодор Караиванов – бивш шеф на Свиленградската митница, хванат да бърка с две ръце в кацата мед, Танов уточни, че длъжността е прехвърлена в наркоотдела в митницата на Бургас, но докато не приключело следствието и делото срещу митничаря, известен като Тошо Пая, той нямало да работи и нямало да има нов човек. Няма да подавам оставка заради Свиленград и готвения протест на 26 януари за закриването на митницата, категоричен беше шефът на Агенция „Митници”. Той счита, че донякъде Общинският съвет в Свиленград си превишава правомощията. Ще има митническо бюро, просто с по-малко хора – работата не се влошава, а се подобрява, смята Танов.

Според Ваньо Танов през миналата година нямало нито единн осъден за корупция митничар, защото и този, който предлагал подкуп, носел наказателна отговорност, а така трудно се доказва престъпление. Не е вярно, че младите митничари си купуват постовете за между 5 000 и 10 000 евро, завърши Танов.

Ваньо Танов: 12% е ръстът от приходите от акциз през 2015 г.

12% ръст са приходите от акциз през 2015 година. Това каза директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов по време на заключит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com