Митов: Руските туристи няма да идват в България, защото нямат пари

27421
Митов: Руските туристи няма да идват в България, защото нямат пари
Снимка: БГНЕС

Твърдението, че потокът от руски туристи у нас ще намалее заради санкциите наложени от ЕС е част от масова дезинформация по проблема. Ако има намаление на руските туристи, то ще се дължи на намалената им покупателна способност. Това заяви пред БНР външният министър Даниел Митов.

Има предупреждение към служителите в силовия сектор на Русия да внимават при пътуванията си в държави, които имат сключен договор за екстрадиция със САЩ, посочи още той.

България се нарежда на трето място сред страните с най- много молби за получаване на бежански статут, съобщи министърът. В същото време сме доста назад в класацията за получаване на средства от солидарния фонд на ЕС за настаняване и интеграция на бежанци. "Затова нашето постоянно настояване е към България да се подхожда по-солидарно в този случай. Тези 10 млн. са само част от това, което можем да получим за вбъдеще. Ние ще искаме и още, защото, доказано и без никакво съмнение, ние сме една от държавите, които имат най-много нужда от това", каза Митов.

Предстои да се разследват и случаите, за които към страната има обвинения, че на българската граница са били отблъснати иракски и сирийски бежанци и към тях е имало насилие. Според външния министър "в сътрудничество с нашите партньори от турска страна трябва да се изяснят обстоятелствата. Подобни обвинения са отправяни към всяка една държава, през която преминават бежански потоци. Обстоятелствата обаче винаги или почти винаги се оказват много различни от това, което излиза в публичното пространство.

В ЕС има нагласа на България и Румъния да се даде хоризонт за влизане в Шенгенското пространство. Ако България получи някакъв хоризонт и пътна карта, първоначално за отваряне на въздушни граници, а после - за всички останали, това ще е напълно достатъчно, за да знаем в какви рамки се движим и кога можем да станем пълноправен член на Шенгенското пространство, подчерта Митов.

"България приветства споразумението от Лозана за ядрената програма на Иран. Първо, споразумението беше приветствано както от нас, така и от много други държави. Ние очаквахме този пробив, така че да може все пак да се гарантира, че с Иран, по отношение на неговата ядрена програма, ще се върви към създаване на механизъм, който да може ясно и категорично да контролира програмата и да дава сигурност и увереност, че тя ще бъде използвана за мирни цели. Практически споразумението изчисти някои основни параметри и спорни въпроси, по които до момента съществуваха различия по отношение на това доколко и къде може да се обогатява уран, доколко и докъде може да се съхранява плутоний, тежка вода. В момента очакваме, разбира се, продължението на целия процес, който ще е съставянето на съвместен план за действие, който да гарантира механизъм за проверка на изпълнението на тези договорености. Процесът не е приключил" каза още Митов.

Със стотина автомобили в Бургас протестираха срещу прогонването на руските туристи

По улиците на Бургас над стотина коли се включиха в автопоход срещу изгонването на руските туристи от България. В протеста участваха пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика