Москов: Аз съм и ще бъда министър на Реформаторския блок

6239
Москов: Аз съм и ще бъда министър на Реформаторския блок
Снимка: БГНЕС

Аз съм и ще бъда министър на Реформаторския блок, всяко друго изявление по въпроса е спекулация и не е вярно. Това заяви в ефира на bTV министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на въпрос кой е политическият му гръб, след като ДСБ излиза в опозиция, но Москов, който е член на ДСБ, запазва министерския си пост. 

Вчера, 12 декември, в Поморие беше заседанието на ръководството на ДСБ, на което националното ръководство на партията взе решението за излизане в опозиция. Заради личното си решение да запази поста си на министър на здравеопазването Петър Москов подаде оставка като зам.-председател на ДСБ.

По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че политическият гръб на Петър Москов се казва Бойко Борисов и е министър-председател на България. Кънев посочи, че конфликт между него и Москов няма, но политическите им пътища се разделят.

Не мисля, че каквато и да е идея за раздяла на политическите пътища или кофликт е важното на деня, коментира въпроса Петър Москов. ДСБ подкрепя политиките, водени в сферата на здравеопазването и подкрепя решението да остана на поста си като министър, посочи още той. 

ДСБ излиза в опозиция, но Москов остава министър

Националното ръководство на ДСБ реши партията да излезе в опозиция и да последва лидера си Радан Кънев. Това посочиха от политическата ...

"Аз съм убеден, че всяка една политика може да бъде привеждана в реализация само ако инструментите за това са на лице", каза Москов, визирайки нуждата от участие в управлението. По думите му само в управлението могат да се реализират тези цели.

Според него ДСБ не трябва да се връща в капсулацията отпреди години, когато партията е имала страхотни идеи, но е не е имала власт. По думите на Москов обаче излизането в опозиция от страна на ДСБ е ясен сигнал, че реформите в съдебната система не вървят.

"Нищо не може да ме убеди, че важни позиции в държавата трябва да бъдат оставени на лошите", каза още здравният министър.

Аз моля никой от Реформаторския блок да не си позволява да коментира ДСБ, заяви още Москов като се аргументира, че присъствието на ДСБ в РБ като опозиция е начин политиката на мнозинството да бъде надграждана. Според него коалиционните решения трябва да се спазват.

Москов призна, че в сегашната ситуация ситуацията на РБ става по-трудна, както и работата му като здравен министър.

Лекари призовават Москов да не подава оставка

Часове преди ДСБ да обяви официално решението за бъдещото си участие в управлението на страната, от Асоциацията на университетските б...

Не съм коментирал решенията си за оставка с премиера Борисов и няма причина да го правя, каза още Петър Москов. На срещата с министър-председателя той обясни, че са обсъждали "два-три тежки въпроса относно предстоящи гласувания в парламента" и идването на турска делигацияв България.

На въпрос дали е стабилно управлението, министърът отговори, че управлението е толква стабилно, колкото са стабилни неговите съставни части. "Ако моето решение да остана част от правителството повишава тази стабилност или взривява подкрепата, това се отразява на управлението", коментира той.

"Промяната не се случва, когато се отдръпваш, трябва да отстояваш позициите", коментира още Москов оставането си на министерския пост. Според него е важно, когато се обърнеш да видиш, че победите ти са с една повече от загубите. Никога няма да си позволя завоювани от демократичната общност позиции, за да може ДПС да се настани във властта, каза Москов.

В следващите дни аз усилено ще работя за номиниране на достойна и почтена кандидатира за правосъден министър, който ще продължи усилията на Христо Иванов, каза Петър Москов. Той подчерта, че ще направи това в качеството си на министър от РБ.

Не би ми било приятно, ако другите министри от Реформаторския блок подадат оставка, защото да отстъпваш територия не е добре, каза същевременно министърът на здравеопазването в ефира на Нова телевизия. "Нямам намерение да напускам ДСБ. Подал съм оставката си като заместник-председател, защото осъзнавам, че моят избор изисква да направя това нещо”, заяви Москов.

Москов призова ЕК за съдействие при осигуряването на ваксини

Здравният министър Петър Москов се е срещнал в четвъртък с еврокомисаря по здравеопазването д-р Витянис Андрюкайтис и е поискал от нег...

Според него въпросът е дали Реформаторският блок и ГЕРБ управляват заедно или не. Ако има стратегическа цел коалицията между РБ и ГЕРБ, тя трябва да бъде трайна и да не дава възможност да се върнат на власт онези преди година и половина, но ако такава коалиция не е възможна, България ще потъне в хаос на най-шарени управления. Това не е моята цел, заяви министърът. Той посочи, че откакто е министър, стои от първия момент върху изпълнението на управленската програма на правителството. Във връзка с промените в Конституцията, министър Москов заяви, че има стъпка назад и не оневинява позициите ГЕРБ.

Припомняме, че министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува значително окастрените предложения за съдебна реформа, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента стотици излязоха на протест с искане за радикална съдебна реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика