Мустафа Карадайъ: ДПС очаква над 50 000 гласа от Турция

13186
Мустафа Карадайъ: ДПС очаква над 50 000 гласа от Турция
Снимка: БГНЕС

ДПС очаква над 50 хил. гласа за парламентарните избори от Турция, след като забраната за отваряне на повече от 35 секции в страните извън Европейския съюз отпадна. Това е заявил лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при срещата си с председателя на турския парламент Мустафа Шентоп, съобщи Анадолската агенция, цитирана от 24 часа.

На 4 април, когато важеше ограничението за 35 секции в Турция и имаше противоепидемични мерки, ДПС получи под 20 хил. гласа в южната ни съседка. В събота Карадайъ, заместникът му Ахмед Ахмедов и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк са се срещнали и с турския президент Реджеп Ердоган. Приемът се е състоял в имението “Вахдеттин” в Истанбул, но без медии, съобщиха от пресцентъра на партията.

Карадайъ замина в Турция за среща с Реджеп Ердоган

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ замина за Турция за среща с президента Реджеп Ердоган по негова покана. Карадайъ е поканен освен...

По неофициална информация на 24 часа Карадайъ е бил поканен в Турция лично от Ердоган. А срещата бе дни преди старта на кампанията за предсрочния вот. Това е и първата среща на лидера на ДПС с турския президент след изгонването на Лютви Местан от движението. "Борбата ни е да защитим турската си идентичност", казал Карадайъ пред Шентоп, цитиран от Анадолската агенция. Той напомнил, че предците му са дошли от Турция преди 100-150 г. “Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там. Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ.

Пред Шентоп той се похвалил и за добрия резултат на ДПС от изборите на 4 април и изразил радостта си, че с падането на забраната за откриване на 35 секции от 12 г. насам 300 хил. български граждани ще гласуват отново. "Имаме представители на ДПС в 4 региона на Турция. Чрез тях достигаме до симпатизантите си тук. Успяхме да запазим единството си през тези 30 години", обяснил Карадайъ. "Тези, които са турци и членове на българския парламент, не служеха на турците, а на собствената си партия. Те не могат да защитават правата на турците. Единствената философия на националистите е враждебността срещу турците", допълнил още той.

Пред шефа на турския парламент Карадайъ подчертал и че у нас агитацията на чужд език е забранена със закон, а държавата не им помагала в раздаването на турски учебници в училищата. “За съжаление, в България има двоен стандарт спрямо турците”, казал Карадайъ. От своя страна Шентоп пък поискал улеснение за гласуване на хората с турски паспорти в България. С промяната на конституцията в Турция бе разрешено на турски граждани в чужбина да гласуват на президентски избори. Шентоп посочил и че в края на юни той ще бъде домакин на сесията на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа в Анталия. Той бил изпратил и покана към ексшефката на парламента Ива Митева, но отговор от София още нямало заради предстоящите избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика