МВнР: Подкрепяме всички инициативи, сближаващи младите хора от България и РСМ

788
МВнР: Подкрепяме всички инициативи, сближаващи младите хора от България и РСМ
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи изразява своята подкрепа за всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен. Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана на сайта на ведомството. Повод за реакцията станаха публикациите в Северна Македония срещу „Мал Битолски Монмартър“ и призивите на официални лица за подаване на оплаквания срещу организаторите на този проект за развитие на добросъседски отношения.

Благодарение на Фондация „Българска Памет“ и с подкрепата на МВнР, детското художествено ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България, се отбелязва в позицията.

Опозиционна партия в РСМ: Да прекратим отношенията със София, засягащи националната ни идентичност

Република Северна Македония „трябва да прекрати всякакви отношения с България, които засягат националната идентичност на държават...

Екатерина Захариева: Жалко, тъжно и абсурдно, в РСМ разследват учител, завел децата да рисуват в България

Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония. Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература „Малкия принц“ от държавния глава на Република България се представя като проблем.

Призивът за подаване на жалби срещу посещение на група деца в България, за което има експлицитното съгласие на техните родители, е опит за формиране на отрицателно обществено мнение и нагласи, и представлява натиск върху тези местни граждани и организации, които подкрепят приятелството между двете държави.

Петър Колев: Агресивният, югославски, комунистически македонизъм разбира, че идва неговият край

Македония ще отвори ли прозореца си, ще даде ли въздух на народа си или ще го задушава с отрова и омраза?

Toва заяви журналистът Любчо Нешков пред bTV за напрегнатите взаимоотношенията между България и Република Северна Македония.  По ...

Според МВнР особено обезпокоително е, че това се случва в настоящия изключително отговорен момент, в който правителството в Скопие декларира, че се стреми да създаде положителен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход.

Призоваваме нашите приятели в Скопие да насочат усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за оправдание на определени политически решения в предстоящия ключов период, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и публично да осъдят тази и други подобни провокации, отбелязват от МВнР.

МВР в Северна Македония е изпратило до прокуратурата в Битоля сигнал срещу ръководството на „Мал Битолски Монмартър“, предаде БТА. Това е съобщил в Битоля по време на инициативата си „Отворен кабинет“ министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски. „Апелирам, не само за този случай, да се повдигат наказателни обвинения и да се взимат показания, за да могат институциите да предприемат действия. Не е необходимо да започваме дела само по сигнал. След като прокуратурата е уведомена, вече има производство“, казва Спасовски, цитиран от изданието.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика