На екоминистъра му мирише на корупция, но не може да я подуши точно - няма институционален нос

4388
На екоминистъра му мирише на корупция, но не може да я подуши точно - няма институционален нос
Снимка: БГНЕС

За да се ревизира нещо, трябва да го има. Това, което заварих, е един изхарчен бюджет – него ще ревизирам. Ще ревизирам системата за управление на водите в басейна на река Искър, тя трябваше вече да действа. 24 млн. лева дефицит има в ПУДООС, при бюджет 74 млн. лева. Това каза екоминистърът Асен Личев.

Два проекта ще бъдат дадени на Икономическа полиция, ще има и проверки на АДФИ, по думите на Личев. Той разказа пред Нова телевизия и, че нямало методика по закона за КПКОНПИ за оценка на корупционния риск на отделните звена в екоадминистрацията – нея е трябвало Инспекторатът към МОСВ да я направи, но не го е сторил. Мирише ми на корупция, но как да преценя, е тезата на Личев. И обясни, че като няма методика, няма ефективна борба с корупцията на средно и високо управленско ниво.

Министър Личев възложи проверка в МОСВ на неизпълнен договор за 4,5 млн. лева

Договор за 4,5 млн. лева към екоминистерството не е изпълнен, съобщиха от ведомството. На 29 май 2019 г. е бил сключен договор за създ...

Що се отнася до отпадъците, Личев посочи, че сме в наказателна процедура, защото не сме изпълнили изискванията за рекултивация на депата за боклук. Колкото по-бързо вкараме кръговата икономика във всички сфери на българската индустрия, толкова по-дълго ще има "живот" за природата и земята.

Попитан може ли България да спре изцяло вносът на боклук, отговорът беше, че това е предопределено заради комплексни разрешителни за горене на отпадъци на няколко инсталации – това е процес в рамките на ЕС. С други думи, Личев сега не може да спре този внос.

Разграждане на държавността чрез разграждане на едно министерство – това вижда Личев по отношение на ареста на Нено Димов. Според Личев, "следващият" т.е. Емил Димитров-Ревизоро бил уплашен и разбрал, че "трябва да слуша".

Заварвам министерството без два важни документа - Национален план за управление на отпадъците 2021 – 2027 година т.е. над 1,6 млрд. лева, с който трябва да бъде уредено всичко в управлението на боклука, продължи Личев. Би трябвало планът да е приет от Министерския съвет, добави той. Националната приоритетна рамка за периода 2021 – 2027 година не е приета – т.е. всичко за защита на защитени зони.

Асен Личев: Готви се заповед за забрана вноса на отпадъци от страни извън ЕС

"Заварих банкрутирало министерство и дълговременно неизпълнение на основните задължения. Отвън като гражданин ми миришеше на корупция и...

За Алепу, Личев определи ситуацията като "престъпно смешна" и категорично заяви, че т.нар. подпорна стена не може да е подпорна и че трябва съвсем различно съоръжение, ако ще се укрепва брегът. Разпоредил съм по най-бързия начин да бъде издадена заповед Алепу и Карадере да бъдат обявени за защитени зони, каза екоминистърът. Припомняме, че там има нов инвеститор и той призна, че дори в съда да падне сегашното строително разрешително, нищо не му пречи да кандидатства за ново – ако обаче зоната стане защитена, ситуацията се променя. „Ако извадим примери за безобразия по морето, трябва да има министерство на събарянето”, коментира Виктор Николаев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика